Narodnjaci i turbofolk u Hrvatskoj (Aleksej Gotthardi Pavlovsky)

Jesu li »zatucani« oni koji vole »narodnjake«/turbofolk ili, upravo obrnuto, oni koji ih generalno i a priori odbijaju? Aleksej Gotthardi Pavlovsky, istrazujuci i analizirajuci razloge popularnosti doticne glazbe u Hrvatskoj i predstavljajuci pritom i njezin nastanak i razvoj na izvorištu, u Srbiji i BiH, zakljucuje kako su zapravo »zatucani« svi – jednostavno zato jer se više nitko ne moze izmaci djelovanju i principima funkcioniranja popularne kulture, koja nas svakodnevno bombardira komercijalnim sadrzajima i koji su zbog toga postali sastavnim dijelom naših zivota.

            Autor se u knjizi Narodnjaci i turbofolk u Hrvatskoj posluzio etnološkom metodom kvalitativnih intervjua s velikim brojem kazivaca – konzumenata razlicite dobi, spola i društvenog polozaja, glazbenih izvodaca i autora, menadzera, ugostitelja, urednika diskografskih kuca, glazbenih kriticara, novinara, radijskih i TV urednika. Predstavljajuci i analizirajuci na taj nacin prikupljenu gradu, stavlja je u odnos s antropološkom, (etno)muzikološkom i publicistickom literaturom koja se bavi istim fenomenom, odnosno nacinima i procesima funkcioniranja popularne kulture. Temeljem toga zakljucuje da »narodnjaci«/turbofolk u potpunosti funkcioniraju prema doticnim principima, upravo kao i sva ostala komercijalna/popularna glazba Hrvatske, Europe ili svijeta, u cemu (oduvijek) i lezi glavni razlog njihove popularnosti.

 

»Knjiga Narodnjaci i turbofolk u Hrvatskoj predstavlja prvu znanstvenu monografiju posvecenu fenomenu ‘narodnjaka’ (ili turbofolka), koja je s jedne strane usmjerena deskripciji povijesti fenomena od njezinih zacetaka i izvorišta, a s druge, analizi razloga popularnosti ovoga oblika glazbe u Hrvatskoj.«

Iz Recenzije, dr. sc. Ines Prica, znanstvena savjetnica za etnologiju i folkloristiku

O autoru

Aleksej Gotthardi Pavlovsky (Rijeka, 1964.) doktor je etnologije i kulturne antropologije (diplomirao, magistrirao i doktorirao na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu). Objavljuje strucne i znanstvene radove u relevantnim casopisima. Od 1990. godine radi na HRT-u kao urednik/scenarist/komentator dokumentarnih TV emisija o popularnoj i tradicijskoj kulturi i TV prijenosa folklornih priredbi. Od oko sto sedamdeset dokumentaraca kojima je urednik i (ko)scenarist, tridesetak je prikazano u sluzbenim konkurencijama medunarodnih i domacih festivala etnografskog, odnosno dokumentarnog filma, medu kojima je njih dvadesetak dobilo nagrade ili priznanja. U razdoblju 1999. – 2003. bio je predsjednik Hrvatskoga etnološkog društva.

(…) Usred rata, u Vukovaru, dakle, pod najvecom opsadom u Vukovaru, (…) radila je jedna birtija u noci, kojoj je zid bio razrušen, iz koje je orila »cirilica«. Dakle, orili su se svi moguci narodnjaci iz Srbije, ja sam pitao tko to sluša ovdje, to su bili specijalci iz Gline koji su došli, dakle to su bili Brodani koji su došli iz Gline nakon one velike akcije, Vukovaru u pomoc, puno njih je izginulo, gotovo svi. Ja sam njih pitao zašto to slušate, oni su rekli pa to smo slušali i ranije, to slušamo i sad…

(Izvadak iz kazivanja u knjizi)

  • ISBN: 978-953-303-771-4
  • Biblioteka: Bookmarker
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2014.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 209
  • Format: 13×21 cm

Cijena: 161,10 kn