Nebo u kupinama (Natasa Kramberger)

Romaneskni prvijenac Nataše Kramberger Nebo u kupina­ma 2008. godine bio je nominiran za uglednu slovensku nagradu Kresnik, a 2010. godine autorica je za njega dobi­la nagradu Europske unije za knjizevnost. Jana, djevojka iz slovenske provincije, u Amsterdamu susrece Bepija, starca iz istocne Italije koji na trznici prodaje ribu. Svatko od njih, Jana i Bepi, ali i riba, sa sobom nosi pripovijesti i price koje se medusobno preplecu, stvarajuci mješavinu smiješnih, cudnih, neugodnih, bajkovitih i romanticnih prica koje putem seoskih figura, gradskih avantura i mi­sticnih elemenata teku kao rijeka prema ušcu. Tako prica nikada ne završava, a kraj romana istodobno je i njegov pocetak.

Roman je sastavljen od tri dijela i neobicnoga „uvoda“ u kojem se pojavljuju svi vazniji likovi i razlicite pripo­vjedne niti. Upravo se u medusobnom prozimanju zivo­pisnih likova, njihovih obiteljskih prica i mnogostrukih pripovjednih rukavaca zdruzuju razliciti prostori doga­danja, ali i razlicita vremena. Europska kritika proglasila je ovo djelo vaznim literarnim dogadajem.

Nataša Kramberger nedvojbeno je samostalan, mocan i ponajprije slobodan i jedinstven glas koji se, iako izvrsno upucen kako u suvremenu prozu, tako i knjizevnu tradiciju, ne susteze sve to po potrebi odbaciti.

Jernej Zupanic, casopis Literatura (Slovenija)

Dar ove djevojke široka je perspektiva, nevjerojatna mašta, humor i, što je jednako vazno, iznimna ljudska toplina i tolerantnost prema drugim ljudima.

Mirko Lorenci, Vecer (Slovenija)

Glas Nataše Kramberger pršti od ritma, kao da ga prati prava ritam-sekcija. Ovako pjevaju dzezeri, ovako neeuropljani pucketaju prstima ili jezicima kad su sretni. Zivopisno i zivahno.

Matej Bogataj, casopis Sodobnost (Slovenija)

Moc rijeci, zanimljiv slovenski pogled na svijet kakav poznajemo, kao i nevjerojatna knjizevna dubina: Nataša Kramberger ostavlja dubok i dalekosezan dojam!

dr. Gabriele Minz, direktorica tvrtke Dr Gabriele Minz GmbH, Medunarodni kulturni projekti (Berlin, Njemacka)

 

O autorici

Nataša Kramberger rodila se u Mariboru 1983. godine, djetinjstvo je provela u Jurov­skom Dolu, a studirala je u Ljubljani i nizo­zemskome Utrechtu. Godine 2006. pobijedila je na slovenskom festivalu za mlade autore Urška, a njezina knjiga Nebo u kupinama, ro­man isprican u pricama, nominiran je 2008. za Kresnikovu nagradu (za najbolji slovenski roman). Iste godine autorica je pobijedila na medunarodnome natjecanju za kratku pricu A Sea of Words, koje financijski potpomaze za­klada Anne Lindh, dok je 2009. dobila nagradu Young Euro Connect za esej „Dva tedna s sme­tarji“ („Dva tjedna sa smetlarima“). Godine 2010. spisateljica je za roman Nebo u kupinama dobila nagradu Europske unije za knjizevnost.

Nataša Kramberger slobodna je spisateljica i novinarka, a njezina djela prevedena su na više europskih jezika. Piše clanke, eseje i kolumne za dnevne listove u Sloveniji, Njemackoj i Ita­liji, a radi i na scenarijima za dokumentarne filmove. Godine 2009. utemeljila je eko-umjet­nicki kolektiv Green Central (www.greencen­tral.eu), u kojem nastoji promicati ekologiju i umjetnost. Zivi u Berlinu, ali i dalje njeguje ljubav prema Jurovskom Dolu i cesto putuje.

  • ISBN: 978-953-303-846-9
  • UDK: 821.163.6-31=163.42
  • Biblioteka: Cicero
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2015.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Jagna Pogacnik
  • Broj stranica: 260
  • Format: 13,5×21 cm

Cijena: 125,10 kn