Nekropola (Boris Pahor)

Jedan od najboljih i najvaznijih romana o uzasu Holokausta i logora smrti, uz romane Imrea Kertésza i Prima Levija, jest "Nekropola" slovenskog pisca Borisa Pahora. Sam autor bio je zarobljenik u koncentracijskim logorima Natzweiler-Struthofu, Harzungenu, Dachauu i Bergen-Belsenu.

Pahor se nakon jednog od posjeta mjestu svoga stradanja – jedinome koncentracijskom logoru na francuskom tlu, smještenom u planinskom lancu Vogezi, u kojem su bili zatoceni pripadnici gotovo svih okupiranih zemalja, u mikrokozmosu stradalnika Drugoga svjetskoga rata – prisjeca svih uzasa koje je prozivio i prezivio.

Precizno poput filmske kamere ozivljava slike strave, straha, bola… koje su u njemu, mladicu, intelektualcu s iskustvom otpora protiv fašizma u rodnom Trstu i zatiranja slovenskog jezika, ostale zauvijek zapisane i uvjetuju ga citava zivota.

"Nekropola" spada u one rijetke autenticne zapise koji se uzdizu iz dokumentarnoga u sfere vrhunske literature jer uspijevaju jednostavnim, a tako snaznim i mocnim rijecima u citatelju oziviti istinu o brutalnosti, nehumanosti i potpunoj bešcutnosti nacizma, koji je svakoga pojedinca sveo na broj koji snatri ili o svome kraju ili o korici kruha te uspio ukinuti svaki tracak ljudskosti u covjeku.

Napisan 1966., a objavljen 1967., roman "Nekropola" klasik je svjetske knjizevnosti, a sada je, nakon 45 godina, prvi put preveden na hrvatski jezik.

  • ISBN: 9789532664256
  • Izdavac: Fraktura
  • Godina: 2012.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 200

Cijena: 125,91 kn