Neprijatelj (Maurus Federspiel)

Dennis Gutson, u javnosti uglednik kameleonske naravi koji ce ocarati i ostaviti bez daha svaku publiku, u privatnom je zivotu imucni kucevlasnik kojemu bi se doista moglo pozavidjeti: dovoljno je da pritisne na dugme ili zapucketa prstima pa da mu neumorna brojna posluga uvijek i u svako doba ispuni svaku, pa i najekstravagantniju zelju, bilo da se radi o nekom egzoticnom uzitku za nepce, najmodernijem komadu pokucstva poštovanog šefa ili pak o nekim intimnijim pozudama.

No, izvršavaju li djelatnici uistinu poslušno naredbe svog poslodavca? On naime sve cešce svjedoci nasilnickim radnjama koje daju naslutiti stravican plan: cini mu se kao da se vlastito osoblje poput nadrealisticne djecje vojske prijeteci okrece protiv njega. Gutson besciljno tumara prostorijama svog New-Zürich-Yorka, vlastite kuce koja se pretvara u bezizlazan labirint, gubeci se u alegoriji uništenja.

Federspielov Neprijatelj, jedan od najmracnijih romana posljednjih godina, do te mjere cvrsto je spleten i ispripovijedan „hladnim“ novinarskim stilom (koji je Federspiel usvojio u radionicama kreativnog pisanja za vrijeme svog boravka u SAD-u) da njegova akribicna jezovitost djeluje gotovo cinicno te se cini kao da bujica romana od 128 stranica doseze razmjere knjige od tisucu stranica. Pritom fasciniraju snaga autorove mašte kao i zapanjujuce detaljni opisi prostorija, vrata i zazidanih prozora koji medutim kucu kao skrovito mjesto pretvaraju u topos potpune suprotnosti. 

O autoru

Maurus Federspiel (1974.) studirao je u SAD-u, radio medu ostalim kao pomocnik na gradilištu, zaposlenik u banci, konobar, osobni tajnik i nocni portir, a u odlucujucim trenutcima uvijek je imao srece. Trenutno zivi u Zürichu i ima sina. Uskoro izlazi njegova knjiga Stvaralacki pogled, rasprava o pitanjima s podrucja likovnih umjetnosti.

  • ISBN: 978-953-340-017-4
  • Izdavac: Leykam International
  • Godina: 2014.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 124

Cijena: 115,20 kn