Nevolje sa strancima


Terry Eagleton, profesor teorije kulture i jedan od najcjenjenijih svjetskih teoretičara književnosti, u svojoj je domovini Velikoj Britaniji već odavno svojevrsna nacionalna institucija. Njegova znamenita Književna teorija osigurala mu je mjesto među vodećim misliocima ljevice, ne samo zbog ustrajanja na tome da se književno djelo ne može analizirati izvan socijalnog konteksta svojeg vremena, nego i zbog njegove sklonosti preispitivanju zadanih autoriteta.
Nakon knjige Teorija i nakon nje, u kojoj Eagleton razvija svoje stare neomarksističke ideje u novom svjetlu (raspravljajući, među ostalim, o stanju u kojem se postmodernizam danas nalazi ili o temama koje su obilježile stvaralaštvo velikih mislilaca poput Barthesa, Kristeve, Foucaulta i Lacana), biblioteka Facta donosi vam još jedno djelo ovog velikog mislioca. U knjizi Nevolje sa strancima Eagleton istražuje etičke teorije od Aristotela do Alaina Badioua i Slavoja Žižeka, pokušavajući pritom dati odgovor na pitanje što uzrokuje naše nevolje sa strancima. Dovitljiva, elokventna i jasna, Eagletonova knjiga razmatra i sva ključna pitanja o etici, posebno se fokusirajući na nastojanja filozofa morala da altruizam postave na čvrsto tlo.
Pružajući nam rijetke uvide u tragediju, politiku, književnost, moralnost i religiju, autor razmatra ključne etičke teorije kroz okosnicu kategorije Imaginarnog, Simboličkog i Realnog Jacquesa Lacana, suprotstavljajući ih bogatijem etičkom izvorištu socijalističke i judeo-kršćanske tradicije.
Kombinacija Eagletonova zdravog razuma, jasnoće, teorijske dosljednosti i sposobnosti da se kritički suoči s velikim metafizičkim pitanjima (Žižek) i ovdje oduševljava elitne svjetske intelektualce – ali i čitatelje koji kritički promišljaju o svijetu oko sebe. Napisana na Eagletonov vrlo čitljiv i dovitljiv način, ova bi knjiga mogla postići nezamislivo: prevladati ponor koji dijeli akademsku visoku misao i popularne priručnike iz filozofije. Nevolje sa strancima djelo je koje opčinjava, začinjeno nevjerojatnim uvidima u teoriju, filozofiju i psihoanalizu.
Biblioteka Facta predstavlja ga u prijevodu Marka Perožića i s naslovnom ilustracijom Marine Leskovar.

  • Broj stranica: 384
  • Jezik: hrvatska
  • Jezik originala: engleski
  • Godina izdanja: 2011
  • Uvez: meki
  • ISBN/EAN: 9789532209983
  • Izdavač: Algoritam
  • Autor: Terry Eagleton

Cijena: 79,00 kn