Nezavisna Drzava Hrvatska (Miron Kresimir Begic)

Ustaški Poglavnik se nalazi u Firenci, Italija, sa svojim najblizim suradnicima (E. Kvaternik, M. Bzik, M. Babic), te budno prati dogadaje u Jugoslaviji, pripremajuci gradove za namjeravane ustaške krugovalne (radio) izvedbe. Makar su Talijani još 29. III. obecali puštanje ustaških emigranata iz zatocenja u Kalabriji, na Siciliji, Sardiniji i Liparima, oni namjerno zatezu prikupljanje ustaša u Pistoji, nedaleko Firence, odakle imaju ici u Hrvatsku. Talijansko novinstvo ne napada Jugoslaviju.

Dr. Vladko Macek, predsjednik Hrvatske seljacke stranke (HSS), izvješcuje njemackog predstavnika dra O. Mitthamera, daje postavio uvjete pucistickoj vladi generala Dušana Simovica, za daljnje sudjelovanje HSS-a: da se poštiva pristup Trojnom paktu, da se postave dva namjesrnika uz kralja Petra II., od toga jedan Hrvat, da ministar vojni gen. B. Ilic podnese ostavku i da se vojska više ne mieša u politiku. Stupit ce u vladu, samo ako to sprieci rat. Ministri HSS ostat ce za sada u vladi.

Njemacki odpravnik poslova u Beogradu, G. Feine, izvješcuje svoju vladu, da je jugoslavenska vlada spremna na popuštanje i pregovaranje, da bi izbjegla rat. Drzi, da ce se moci sporazumiti s predstavnicima HSS za slucaj mozebitnog odcjepljenja Hrvatske od Beograda. Njemacki generalni konzul u Zagrebu, G. Freundt, izvješcuje Berlin: "Macekovim izjavama manjka odredenost. Izgleda da su njegova nastojanja usmjerena u jednakoj mjeri odrzanju mira s Njemackom, kao i daljnjem obstanku Jugoslavije."

NAPOMENA NAKLADNIKA:
Ova je knjiga gotovo u cjelini pretiskana i izdaje se u veoma ogranicenoj nakladi, a namijenjena je prvenstveno za potrebe znanstvenoga proucavanja problematike NDH. Primjerak izvornoga izdanja iz 1988. godine, koliko je nakladniku poznato, ne nalazi se ni u jednoj knjiznici u Hrvatskoj. Potreba za ovom knjigom postoji zato što sadrzava niz podataka vaznih za historiografsku obradbu. Slican povijesni pregled ne postoji u hrvatskoj historiografiji. S obzirom da se radi o pretisku zadrzan je izvorni autorov pravopis.

  • ISBN: 978-953-263-038-1
  • Biblioteka: Pretisak
  • Izdavac: Naklada Boskovic
  • Godina: 2007.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 306
  • Format: 17,00×24,00 cm

Cijena: 200,00 kn