No Woman No Cry (Rita Marley, Hettie Jones)

Sjecanje prepuno novih podataka iz pera zene koja je nabolje poznavala Boba Marleyja — njegove supruge, Rite Marley.

Bob Marley, kralj reggae glazbe u novom svjetlu, u uspomenama zene koja ga je najbolje poznavala – biografija o Marleyjevim pocecima i usponu do vrha. Knjiga No Woman No Cry potpun je i iskren prikaz zivota jedne iznimne zene, supruge jednog od najpoznatijih i najomiljenijih glazbenika svih vremena.

Rita Marley odrasla je u Trench Townu, sirotinjskoj cetvrti nadomak Kingstonu, na Jamajci, gdje ju je podizala ljubljena Teta. Cijela obitelj oduvijek je bila usmjerena na glazbu, a Rita se vec kao dijete istaknula pjevackim sposobnostima. Ipak, vec u dobi od osamnaest godina bila je samohrana majka, a od glazbene karijere nije ostalo gotovo ništa. I tada je Rita upoznala Boba Marleyja, doslovce na cesti ispred svoje kuce. Poslije, nakon što su se ponovno susreli u jednom glazbenom studiju, sprijateljili su se i zaljubili. Rita je ubrzo pocela pjevati pratece vokale za Wailerse, Bobovu reggae-skupinu. Vjencali su se kada je njemu bila dvadeset jedna, a njoj devetnaest godina. Sve ostalo vec je dio povijesti: Bob i Wailersi zapalili su prvo Jamajku, a potom i cijeli svijet, svojom nevjerojatnom glazbom. No dok je Bob bio zvijezda u usponu i dok je putovao širom svijeta i promicao svoju glazbu, Rita je bila kod kuce i nastojala prehraniti sve brojniju obitelj. Na koncu je zadovoljila i svoju silnu zelju da postane dijelom glazbenoga svijeta, dobivši priznanja za svoj veliki dar kada je pocela pjevati u vlastitoj skupini, Soulettes, te kao prateci vokal u skupini I-Three. Medutim, zivot joj je u emocionalnome smislu i dalje bio tezak. Bob nije skrivao veze s drugim zenama. Na menadzerov nagovor, dopustio je novinarima da objavljuju kako je sam i slobodan, kako bi ocuvao "imidz". Ipak, Bob i Rita nisu se ni rastali ni razveli, a nakon što je on obolio od raka, uz njega je ostala sve do smrti, 1981. godine. Rita Marley otada vlastitim trudom i zaslugama stjece samostalan ugled. Preuzela je ulogu menadzerice pjevacke skupine Melody Makers, koju cine njezina djeca, medu njima i sin Ziggy Marley. Putuje širom svijeta kao glasnogovornica Zaklade Bob Marley, kao clanica skupine I-Three i kao solo-pjevacica.

Knjiga No Woman No Cry, koju je napisala u suradnji s Hettie Jones, potpun je i iskren prikaz zivota jedne iznimne zene, supruge jednog od najpoznatijih i najomiljenijih glazbenika svih vremena.

  • ISBN: 953-178-669-0
  • Biblioteka: Biblioteka Bookmarker
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2005.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 242
  • Format: 14,50×21,50 cm

Cijena: 117,00 kn