Notes Igora Mandica (Igor Mandic)


  U vrijeme kada je bilo kakva novinska kritika medijski eksces, mladim se generacijama moze ciniti nestvarnim golem utjecaj i široki odjek novinskih kritika što ih je Igor Mandic – u pocecima autorske kolumne u hrvatskoj publicistici – objavljivao u zagrebackome visokonakladnom tjedniku »Vjesnik u srijedu« (VUS) od 1968. do 1972. 

  Sve kritike su se tada pisale po ulagivackom kolektivnom kriteriju, cesto iz usluga. U svim sredinama je to bilo potpuno isto. Trebao je neko doci da probije glavom zid, kaze Igor Mandic u novinskom razgovoru. I doista, u 164 teksta, objavljenih u Notesu, rubrici oštrog pera i zdravog razuma, autor polemicki i kriticki piše o fenomenima i aktualnostima tadašnjega kulturnog i društvenog zivota, snimajuci našu aktualnost iz jednoga osobnog, išcašenog, neformalnog, subjektivnog, neubicajenog rakursa. Zahvaljujuci borbenome stajalištu, odlicnoj naobrazbi, intelektualnoj drskosti, mediteranskome temperamentu i principu da polemicar ne smije odvec ozbiljno shvacati ni sebe ni bitku, Mandic, kako pišu mnogi citatelji VUS-a, beskompromisno, zestoko i nemilice, s finim zacinima ironije i sarkazma, šiba po glupostima svakojake vrste. Naravno, Mandicevi tekstovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. U rubrici VUS u ogledalu, u kojoj se objavljuju pisma citatelja, a ciji se dijelovi objavljuju i u ovoj knjizi, Mandicevi su tekstovi glavna tema, pa se preko Mandicevih leda medusobno svadaju i citatelji sâmi! Oni napominju: Mandicevim su kritikama pogodeni ponajprije snobovi, naftalinci, mudrijaši, tzv. velikani naše kulture, cija se velicina mjeri ponajprijekolicinom taštine koju pokazuju. Drugi tvrde: Mandic je profesinalna svadalica, gnjevni mladac, umišljena velicina koja si dopušta da o svemu sve zna i najbolje sudi. 

  Ako ne zelite vjecno biti kriticarski kalifa, uvijek spreman na usluge velicinama, piše Igor Mandic, ako udarite svojim putem, mnogi ce od vas ubrzo okrenuti glavu. Nije stoga slucajno što su aktivni, polemicki, nepoštedni kriticari u nas kratka vijeka.

 • ISBN: 978-953-150-785-1
 • UDK: 821.163.42-9(046)
 • Biblioteka: Knjizevna publicistika
 • Izdavac: Matica hrvatska
 • Godina: 2007.
 • Uvez: tvrdi
 • Jezik: hrvatski
 • Broj stranica: 625
 • Format: 16,00×23,00 cm

Cijena: 39,00 kn