Novi val i filozofija (Bruno Curko, Ivana Greguric (urednici))

Prljavo kazalište, Haustor, Azra, Aerodrom, Parni valjak samo su neki od glazbenih sastava koji su krenuli sa stvaranjem albuma i svirkama osamdesetih godina 20. stoljeca. Novi val popularni je naziv za glazbeni fenomen koji je pokrenuo glazbenu kulturu i jedno je od najplodnijih hrvatskih glazbenih razdoblja u kojem je Zagreb mogao konkurirati metropoli poput Londona. 

Upravo taj neosporni utjecaj Novog vala na ovim prostorima bio je poticaj za stvaranje ove knjige. Urednici Curko i Greguric pokušavaju odgovoriti na pitanje koliko je moguce pronaci zive filozofije u Novom valu, dok joj specificnu patinu daju zainteresiranost i gorljivost njenih autora.

Najdarovitiji medu njima prezirali su ono što je trebalo da uce i potcenjivali ono što mogu da urade, a ponosili su se onim što ne znaju i zanosili onim što je izvan njihove moci. Teško je zamisliti opasniji nacin da se ude u zivot i sigurniji put ka izuzetnim delima i ka potpunom slomu. Samo najbolji i najjaci medu njima bacali su se zaista sa fanatizmom fakira u akciju i tu sagarali kao mušice… Ono što bi se za njih narocito moglo kazati, to je: da nije bilo odavno pokoljenja koje je više i smelije maštalo i govorilo o zivotu, uzivanju i slobodi, a koje je manje imalo od zivota, gore stradalo, teze robovalo i više ginulo nego što ce stradati, robovati i ginuti ovo. Ivo Andric

Kazu mi da zivim za bolje sutra
Probudite me…
Probudite me onog jutra
Kad dode to sutra. Prljavo kazalište

  • ISBN: 978-953-222-619-5
  • Izdavac: Jesenski&Turk
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 158

Cijena: 89,10 kn