O Bogu i covjeku (Zygmunt Bauman / Stanislaw Obirek)

»Rasprava izmedu sociologa Baumana i teologa Obireka odlican je primjer

dijaloga koji jedan ateist i jedan vjernik vode o Bogu i covjeku. Ovakve su

nam knjige danas prijeko potrebne, mozda više nego ikad prije upravo

zato jer se radi o oglednom primjeru uvazavanja onih koji imaju drukcije

mišljenje. Bauman i Obirek nam pokazuju da je moguce uciti od naših

sugovornika cak i kad se s njima uopce ne slazemo.«

dr. sc. BORIS GUNJEVIC, teolog

 

Teoreticara Zygmunta Baumana i teologa Stanislawa Obireka – i pored razlika u njihovim intelektualnim biografijama – veze ista potraga za odgovorima na pitanje o mjestu Boga u covjekovu zivotu.

Autori razgovaraju o jednom Bogu i mnogim bogovima, o toleranciji, trazenju jedine istine, o vjeri, o tome što je religijska spoznaja, o odnosima izmedu Boga i covjeka, o ulozi slucaja u zivotu, o svojim uciteljima, a na kraju i o nadi. Stanislaw Obirek ne skriva da je u zamislima Zygmunta Baumana pronašao potvrdu mnogih svojih razmišljanja. Zygmunt Bauman iznenaduje poznavanjem teološke

problematike.

Razgovarajuci, odlicno se slazu, jednom polemiziraju, drugi put kroce istim putevima, a citatelj kao šutljivi sudionik toga dijaloga ima osiguranu intelektualnu zadovoljštinu vrhunskoga odmjeravanja snaga. Kao što je rekao Zygmunt Bauman u knjizi, sugovornike je »vodila ista zelja za pomirenjem mnoštva religija s jedincatošcu covjecanstva «. Rijec je o znacajnom djelu, koje otvara dijalog i rasprave o tematiziranju Boga u suvremenom društvu. Knjiga je objavljena u talijanskom prijevodu, a uskoro se ocekuju englesko i njemacko izdanje.

O autorima

Zygmunt Bauman, roden 1925., profesor emeritus Sveucilišta u Leedsu, poljski i engleski sociolog, filozof i esejist svjetskoga glasa, jedan od najutjecajnijih promatraca promjena koje se dogadaju u suvremenim društvima. Autor socioloških teorija koje objašnjavaju pitanja globalizacije, prenapucenosti, migracija, iskljucenosti, medijske propagande, kao i odnose gospodarstva i politike. Bauman je napisao cetrdesetak knjiga, medu inima i: Modernost i Holokaust (1989.), Postmoderna etika (AGM, 2009.), Identitet (Naklada Pelago, 2009.), Tekuca modernost (Naklada Pelago, 2011.), Tekuca ljubav (2003.), Trazenje sigurnosti u nesigurnom svijetu (2001.) itd.

Stanislaw Obirek, roden 1956., teolog, povjesnicar, antropolog kulture, bivši isusovac. Profesor Varšavskoga sveucilišta. Zanimanje mu se usredotocuje na pitanja mjesta religije u suvremenoj kulturi, medureligijskog dijaloga, posljedica Holokausta i nacina prevladavanja religijskih, civilizacijskih i kulturnih sukoba. Autor niza djela, medu inima: Pred Bogom (2005.), Religija. Sklonište ili zatvor (2006.), Rubovi katolicanstva (2008.), Katolicanstvo kao kulturni fenomen u vremenu globalizacije (2009.), Poneseni um. Antropologija rijeci Waltera Onga (2010.), Oslobodeni um. U potrazi za zrelim katolicizmom (2011.).

  • ISBN: 978-953-303-780-6
  • UDK: 230.2
  • Biblioteka: Bookmarker
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2014.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Mladen Martic
  • Broj stranica: 200
  • Format: 13×21 cm

Cijena: 49,00 kn