Obrtni spektakl (Rosana Ratkovic, Fedor Kritovac)

Knjiga Obrtni spektakl predstavlja nakon istoimene izlozbe sljedecu fazu u realizaciji ovog projekta, u kojoj ce biti reproducirani izlozeni radovi, kao nacin dokumentiranja promjenjive slike grada, gdje su mnogi od predstavljenih motiva vec nestali iz našeg urbanog okruzenja, zamijenjeni novim jednako prolaznog znacaja. Uz prilagodenu rekapitulaciju izlozbenih prezentacija i eventualnu aktualizaciju, u knjizi su prisutni i tekstualni prilozi, koji pristupaju temi s razlicitih polazišta, povijesnih i društvenih, umjetnickih i estetskih, arhitektonskih i urbanistickih, kao nacin cjelovitijeg sagledavanja fenomena predstavljenih likovnim sredstvima. Iako im je zajednicko ishodište u potrošnji i ekonomiji, obrtnicke radnje i oznake s jedne strane i komercijalni wallscapei s druge, pripadaju razlicitim prostorima i vremenima koji paralelno postoje u našem urbanom okruzenju. Obrti i obrtnici pripadaju svijetu koji se promijenio pa i nestaje, a ovaj projekt zeli pokazati što je taj svijet predstavljao i što je ono što nestaje zajedno s njim, uz otvaranje mogucnosti njegove ponovne afirmacije. Za prostor i vrijeme konzumeristickog totalitarizma u ovom trenutku globalne ekonomske krize naglašeno je pitanje je što ovaj poredak donosi ili odnosi i što dolazi nakon njega. 
Suprotnost ovih svijetova sadrzana je i u naslovu Obrtni spektakl, gdje se pojam Obrtni osim na obrte i obrnike odnosi i na obrtanje vrijednosti suvremenog društa, kao i na obrtanje marginalnih i dominantnih pozicija. Takva suprotnost osnovni je postupak upotrebe vizualnih sredstava u realizaciji projekta. U pojmu Spektakl odrazava se i prisjecanje na situacionisticke ideje upotrebe razlicitih estetskih elemenata, naglih promjena i obrta u kojima se sintetiziraju igra i revolt, integracije prošlih i sadašnjih estetskih proizvoda i oduzimanja vrijednosti, sa ciljem ostvarenja izravne komunikacije i pruzanja otpora sublimaciji i otudenju. Zagrebacki obrti i obrtnici u tekstu ce biti sagledani kroz njihovu povijesnu ulogu i znacaj, njihovu prisutnost u kulturi, knjizevnosti i likovnoj umjetnosti. Obrt i obrtnici su i motivi u djelima modernistickih slikara koji cesto nadahnuce nalaze u prikazivanju urbanih motiva, i glavni junaci knjizevnih djela. Tekst ce obuhvatiti i znacaj obrtnicke djelatnosti kao domene primjenjene umjetnosti. 
Cilj je ovih tekstualnih priloga pribliziti se što cjelovitijem uvidu u temu cija slozenost zahtjeva i opravdava interdisciplinarni pristup. S jedne strane zeli se dati prilog kritickom promišljanju konzumeristickog poretka i njegovih vizualnih reklamnih poruka u cijoj je estetici prisutno nametanje potrošacke prisile. Kao suprotnost poretku globalnog konzumerizma obrtnicke djelatnosti bit ce predstavljene u njihovom lokalnom znacaju. U odabranom dokumentarnom materijalu i digitalnim intervencijama zabiljezen je trenutak u promjenjivoj slici grada u razlicitim fazama mijenjanja i formiranja njegovog urbanog identiteta.

  • ISBN: 978-953-7534-79-0
  • Izdavac: Leykam International
  • Godina: 2011.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 164
  • Format: 17,00×22,00 cm

Cijena: 198,00 kn