Ocevi i sinovi (Iskra Iveljic)

Ova knjiga je sinteticki prikaz djelatnosti i svakodnevnog zivota dviju generacija elitnih zagrebackih privrednika: ocevi pripadaju prvom naraštaju modernog privrednog gradanstva, a sinovi su djelatni na prijelomu iz 19. u 20. stoljece. 

   Autorica istice heterogenost strukture privredne elite, osvrcuci se pritom i na konfesionalnu i etnicku pripadnost, te prikazuje njen odnos prema dva kljucna procesa 19. stoljeca: modernizaciji i nacionalnom pitanju. S tim u vezi detaljno se obraduju aktivnosti privrednika u ekonomskoj, politickoj i kulturnoj sferi. Tako se u poglavlju «Doba rada i mozganja» posebice osvrce na osnutak novcanih zavoda i industrijskih pogona, sudjelovanje na gospodarskim izlozbama, razvoj prometa, trgovine i poduzetništva, te na stavove privrednika o ekonomskoj liberalizaciji. Politicki angazman privredne elite prikazan je na visokoj razini Banskih konferencija i Hrvatskog sabora, ali i na lokalnoj razini u zastupstvu grada, za što je znatan dio privrednika bio zainteresiran, sudjelujuci u procesu pretvaranja Zagreba u moderno urbano, administrativno ali i nacionalno središte. Treci bitni segment posvecen je kulturi i prosvjeti, pa autorica detaljno obraduje sudjelovanje privrednika u utemeljenju i radu kulturnih udruga i institucija, te njihove napore na poboljšanju strucnog i opceg obrazovanja. S obzirom da je dio najuspješnijih privrednika posao nastojao prepustiti sinovima, zasebno poglavlje posveceno je nastajanju «privrednih dinastija» poput porodica Alexander, Crnadak, Hatz, Pongratz, Prister i drugih. Stasanje modernog gradanskog društva promijenilo je društveni polozaj zena a ekonomska modernizacija donijela je i njihovo izrazenije sudjelovanje u poslovnom sektoru, pa se autorica bavi i tom problematikom, prikazujuci djelatnost zena privrednica i polozaj zena u obiteljima privrednika. 

   Naposljetku, u vrlo opseznom poglavlju autorica je nastojala obraditi svakodnevicu privredne elite, kako u radnom tako i u privatnom okruzenju. Citatelju je ponudila uvid u nastanak moderne poslovne kulture, u obiteljski zivot, provodenje slobodnog vremena, polozaj djece i adolescenata, vizualnu prezentaciju na portretima i fotografijama te kulturu smrti (odnos prema smrti, nacin ukopa, nadgrobni spomenici).

  • ISBN: 978-953-7534-08-0
  • Izdavac: Leykam International
  • Godina: 2007.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 517
  • Format: 17,00×24,00 cm

Cijena: 290,00 kn