Od Zeljeznicke kolonije do Ravnica (Antonio Jurcev)

Monografija „Od Zeljeznicke kolonije do Ravnica“ donosi sveobuhvatan pregled zanimljive povijesti zagrebackog kvarta Maksimirska naselja, od prvog naseljavanja 1923. godine pa sve do današnjih dana. Ipak povijest kvarta seze još dalje, do 1788. godine kad je biskup Maksimilijan Vrhovac zapoceo uredivati gustu višestoljetnu hrastovu šumu na jugoistocnom rubu Zagrebacke gore, i pretvorio je u najveci hrvatski perivoj te jedan od prvih gradskih parkova otvorenih za javnost u Europi. Na prijelazu u 18. stoljece u istocnom dijelu kvarta bio je izgraden maksimirski majur, odnosno veliko gospodarsko imanje, pa zahvaljujuci tome kvart Maksimirska naselja mozemo smatrati jednim od najstarijih zagrebackih kvartova. Tu cinjenicu potkrepljuje podatak kako je maksimirska kurija, trenutno najstarija stambena zgrada u kvartu, izgradena prije 1794. godine.

Do današnjih dana Park Maksimir je ostao najprepoznatljivije podrucje kvarta Maksimirska naselja, cemu najbolje svjedoci posvojni pridjev u nazivu kvarta. Uz njega su se još smjestili mnogi vazni simboli Grada Zagreba, poput Zoološkog vrta, nogometnog kluba Dinamo, stadiona Maksimir i tvornice slatkiša Kraš. Ova monografija takoder daje pregled svih sportova koji su vec duze od sto godina prisutni u kvartu Maksimirska naselja, zasigurno najtradicionalnijoj sportsko-rekreacijskoj lokaciji u Republici Hrvatskoj.  

Zanimljivo putovanje poglavljima ove monografije vodi nas kroz stare povijesne cjeline kvarta: Zeljeznickom kolonijom, Ravnicama, parkom Maksimir, Fakultetskim dobrom i Sveticama. U monografiji su opisani svi najvazniji dogadaji iz njihove prošlosti, kao i medusobne poveznice koje su promatrane kroz razna vremenska razdoblja. Prica o kvartu upotpunjena je mnogim, po prvi put objavljenim fotografijama, koje citateljima daju jasan pregled razvoja i širenja kvarta te njegove kasnije preobrazbe u suvremeni zagrebacki kvart.

Ova monografija namijenjena je bivšim, sadašnjim i buducim stanovnicima kvarta, istrazivacima povijesti grada te zaljubljenicima u stari Zagreb i njegove price. Vjerujem da ce tekstovi i stare fotografije kod mnogih stanovnika kvarta ozivjeti sjecanja na dane njihovog djetinjstva i mladosti te na sve lijepe i ugodne trenutke koje nam ovaj kvart godinama pruza. Strucnoj i znanstvenoj zajednici neka ova monografija o kvartu Maksimirska naselja bude poticaj na daljnji rad kako se iznimno zanimljiva i bogata povijest ovog dijela grada ne bi zaboravila.

Monografija profesora Jurceva najbolji je i najvazniji zbir podataka koje, sad kad ih imamo, moramo znati, poštovati i voljeti. Pisana je da Koloniju ne zaboravimo i da sva sjecanja sacuvamo zauvijek.

Mladen Kušec

 

Cak i kad nismo, za razliku od autora Antonija Jurceva, starosjedioci kvarta, pozelimo biti u jednome od onih vagona preuredenih za stanovanje, ili u jednoj od zgrada Zeljeznickog naselja, pozelimo biti tu, u svome malenome dvorištu za ljetnih veceri ili na cesti prekrivenoj debelim snijegom. Biti tu sa svojim susjedima, poput jedne velike proširene obitelji.  

Višeslav Aralica

 

Ova monografija je romanticna enciklopedija kvarta Maksimirska naselja

Velimir Srica

  • ISBN: 978-953-59388-0-4
  • UDK: 908(497.521.2)
  • Izdavac: Palatium d.o.o., Zagreb
  • Godina: 2017.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 696
  • Format: 29×29 cm

Cijena: 444,00 kn