Odjavna karta (Jelena Zlatar)

Sve za cim trciš bjezi od tebe – samo je jedna od mogucih recenica, naslova koji se provlaci, nastaje i nestaje u knjizi Jelene Zlatar ‘Odjavna karta’. Dotjerana recenica i snazan retoricki zamah traju u pricama kojima izmice konacno znacenje i u kojima se, upravo zbog toga, trazi vlastiti jezik, mjesto govorenja i pricanja u svakodnevici. ‘Odjavna karta’ je tekst one koja u svoj zivot upisuje, utiskuje zareze i nesporazume velikih prica o ljubavi i gubitku, odrastanju i stradanju… O opstanku. O onome što je i rub i središte zivotne price.

Pricati o sebi da bi to drugi citali – temeljna je njezina pripovjedacka strategija – odsutnost i pitanja, nepouzdani odgovori, preslagivanje figura onoga što je trebalo biti zauvijek i vjecno, izmicanje, višeznacnost pricanja o jednom i o drugom, o jednoj i o drugoj – vazne su dionice u uzitku citanja ‘Odjavne karte‘. Rijec je i o prostoru (grada) i obiljezenim mjestima, mjerama za gore i dolje, za trenutak, za gubitak, nedostatak i dostatnost.

Ritmicna i neuhvatljiva, podatna i skliska, fragmentarna i kaoticna stvarnost nudi više lica i maski, uloga, istina i lazi – onoj koja pricajuci o sebi upucuje na druge: na muškarca u odlasku, stisci, u nesigurnosti, na zenu koja oblikuje, konstruira i gubi ideale, mladost. Ili, upravo suprotno, domišlja i stjece sliku, stvarnu do boli, do mjesta na kojem izranja njezino stvarno lice, tijelo. Ili nešto od onoga što smo izgubili, a da nismo ni znali da imamo. A to što smo bili ili što jesmo? – potrazite u prostoru, na stranicama ‘Odjavne karte’!

Miroslav Micanovic

Onima koji nastavaju ove price nije lako, jer premda ne cujemo eksplozije, ‘Odjavna karta‘ svojevrsno je minsko polje. Junakinje i junaci Jelene Zlatar uglavnom se nalaze u krivom odnosu, na krivom mjestu ili u krivom trenutku, no njihova autorica uvijek je na pravom. A naci se ondje – netom prije sloma/ netom prije novog pocetka – osjetiti dramu svakodnevnice i pronaci prave rijeci da bi se docarale krive, zahtijeva dar koji dobre kratkopricaše dijeli od onih drugih. Jelena Zlatar taj talent ima i zato joj nije potrebna buka i pirotehnika; da bi se cule, prave price ponekad je dovoljno šapnuti. Samo treba znati kako.

Roman Simic Bodrozic

***

Jelena Zlatar rodena je 1982. u Zagrebu. Diplomirala je sociologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2006., gdje je i doktorirala 2012. s radom "Utjecaj društvenih aktera na urbane transformacije i obnovu Zagreba nakon 2000. godine". Radi u Institutu za društvena istrazivanja u Zagrebu. Bavi se sociologijom sela, grada i prostora. Objavila je knjigu "Urbane transformacije suvremenog Zagreba" (2013). Prica "Nedostaje" uvrštena je u izboru "Krom i pakao" (CeKaPe, 2012).

  • ISBN: 978-953-56477-9-9
  • Izdavac: Centar za kreativno pisanje – CeKaPe
  • Godina: 2014.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 170

Cijena: 99,00 kn