Odred za baštinu


Ti neopjevani junaci bili su poznati pod imenom Odred za baštinu. Tijekom okupacije Europe Hitler i nacisti izveli su “najveću pljačku u povijesti”, pri čemu su za sebe i Treći Reich prikupili i sakrili više od pet milijuna umjetnina. Od iskrcavanja na Siciliju do pada Reicha Odred za baštinu izveo je, utrkujući se s vremenom, najveću potragu za blagom u povijesti, a umjetnine su bile smještene na najnevjerojatnijim mjestima, od bajkovitih dvoraca do dubokih rudnika. Odred za baštinu Roberta M. Edsela napeta je i uzbudljiva priča o ljudima koji su pronašli, spasili i sačuvali neprocjenjivo umjetničko blago i baštinu čovječanstva.

Genijalna priča kojom se tim muškarcima (i jednoj osobitoj ženi) odaje dužno priznanje.
Jonathan Yardley, Washington Post
Pothvati pripadnika Odreda fascinantno su štivo. Slikovitu pozadinu zbivanja Odreda za baštinu Edsel pomno dočarava realističnim izvještajima o tijeku rata.
Carl Hartman, Associated Press
Bez obzira na to jeste li ljubitelj umjetnosti ili priča sa stvarnim junacima, Odred za baštinu pravi je dragulj.
Howard Shirley, Bookpage
Ova iscrpna istraga dostojna je Odreda za baštinu, čiji su pripadnici razriješili bezbrojne misterije i spriječili nepopravljivu međunarodnu kulturnu katastrofu.
Betty Gorden, Atlanta Journal-Constitution
Edsel je posebno vješt u prikazivanju ekscentričnih osobnosti pojedinih pripadnika Odreda za baštinu.
Jonathan Lopez, Boston Sunday Globe
Intrigantna priča, velikim dijelom ispričana kroz pisma sudionikâ, danas pohranjena u raznim vladinim arhivima, svidjet će se mnogim čitateljima, i to ne samo ljubiteljima vojnopovijesnoga štiva.
Library Journal
Sve do 2007. rad Odreda za baštinu nije bio odgovarajuće prepoznat. The National Endowment for the Humanities dodijelio mu je odličje koje se daje pojedincima ili skupinama čiji je rad “u narodu produbio razumijevanje humanističkih znanosti”. A sada je tu i knjiga, kao doista zasluženo, a i vrlo čitko priznanje.
Thomas B. Allen, Washington Times
Unatoč pravom obilju povijesnih detalja Edselovo je pripovijedanje ležerno i pitko. William
Lee Adams, TIME
Među pripadnicima Odreda za baštinu bilo je začuđujuće mnogo “džonvejnovskoga” i lude hrabrosti, tim više što su skoro svi bili sredovječni muškarci koji su za sobom ostavili dobre poslove i obitelji kako bi lutali bombama razrovanom Europom u neizvjesnoj potrazi za slikama i kipovima.
Jenni Frazer, The Jewish Chronicle

  • Broj stranica: 496
  • Godina izdanja: 2013
  • Uvez: tvrdi
  • ISBN/EAN: 9789532664676
  • Mjere proizvoda: 18.02.2013 cm
  • Izdavač: Fraktura
  • Autor: Robert M. Edsel

Cijena: 79,00 kn