Ogledi u realnom vremenu (Zeljko Rohatinski)

Rijetko koja tema pobuduje toliki interes javnosti kao što su monetarna politika i rad središnje banke. O potezima i odlukama središnje banke ovise ne samo stabilnost cijena i stabilnost financijskog sustava, nego i kretanje brojnih drugih ekonomskih varijabla s dosezima utjecaja na poslovanje poduzetnika i svakodnevni zivot gradana. Knjiga Zeljka Rohatinskog objašnjava okolnosti koje su u danom momentu odredile ponašanje i karakter monetarne politike, bile razlog postupanja na odredeni nacin ili bile faktor ogranicenja djelotvornosti odredenih mjera.

Bez namjere da se stvari dodatno uljepšavaju ili izostavi osvrt na kritike upucene nositeljima monetarne politike, knjiga kronološki oslikava obiljezja hrvatske ekonomije u posljednjih petnaest godina, tijekom kojih je kroz dva šestogodišnja mandata guvernera (srpanj 2000. – srpanj 2012.) sam autor bio taj koji aktivno sudjeluje u donošenju odluka središnje banke i preuzima odgovornost za sve dobre i loše poteze. Kroz autorove tekstove koji datiraju od 2000. do 2014.

godine, vidljiva su pravovremena upozorenja na rizike devastacije ukupne strukture hrvatske ekonomije i socijalne strukture društva, dok se s druge strane – posebno s aspekta izvršne vlasti i nositelja fiskalne politike – nije ništa poduzimalo „da se ta struktura pocne ozbiljnije mijenjati“. Knjiga ima znacajan doprinos ekonomskoj misli u Hrvatskoj, poticaj je za daljnja istrazivanja i predstavlja korisno štivo za široki spektar financijskih profesionalaca te nositelje aktualnih i buducih ekonomskih politika pred kojima su izazovi adekvatnog postupanja u danim okolnostima, umjesto ponavljanja povijesti ranijih pogrešaka.

  • ISBN: 9789533381657
  • Izdavac: EPH Media
  • Godina: 2015..
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 187

Cijena: 116,10 kn