Okrug Sinistra (Adam Bodor)

Dva tjedna prije nego što ce umrijeti, pukovnik Borcan poveo me je sa sobom na izvidanje terena, na jednu od golih uzvisina dobrinskoga šumskog podrucja. Zamolio me je da drzim oci širorn otvorene, da narocito motrim na grmlje oskoruše uz cestu, je H vec stigla ptica kugara. Bila je sredina jeseni, zbunje je brujalo od nepoznatih zvukova. 
Izvidanje povjerenika za šumu sastojalo se inace u tome što je svakog jutra posjecivao uzgajalište medvjeda, provjeravao stanje, zatim bi se u povratku kuci odgegao nekirn od obronaka, i dok bi upijao omamljujucu tišinu rezervata, šum potoka koji je strujao iz dubokih dolina, sastavljao je izvješce o videnom. Sada je, medutim, slijedeci putokaze planinskih lovaca, išao neutrtirn stazama, ravno k svojoj tajnoj osrnatracnici. Navodno, pojavile su se kugare, a odmah za njirna u šumski bi kraj svake zime dolazila groznica koju su u okrugu Sinistra, tko zna zašto, zvali tunguškom prehladom. 
Pukovnika Borcana cekalo je na vrhu odmorište slozeno od kamenja, podstavljeno mahovinom; stigavši u njegovu blizinu, u travu je bacio svoj kozni kišobran što su ga planinski lovci koristili za obranu od tuce, raskopcao ogrtac i ucas se udobno smjestio. Skinuo je i kapu, bacio na nju nekoliko kamenova prošaranih lišajevima kao utege, a zatim gologlav, dok mu je kosa vijorila na vjetru, a resice ušiju treperile, satima piljio kroz dalekozor u istocni obzor… 

  • ISBN: 953-206-177-0
  • Izdavac: Meandar
  • Godina: 2005.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 171

Cijena: 120,00 kn