Opiranje zlu (Bojan Bilic, Vesna Jankovic)

Opiranje zlu osvjetljava nedovoljno istrazenu temu (post)jugoslavenskog antiratnog angazmana kroz niz priloga autora i autorica (Ljubica Spaskovska, Marko Hren, Gëzim Krasniqi, Bojan Aleksov, Ana Miškovska Kajevska, Lepa Mladenovic, Srda Pavlovic, Milica Dragojevic, Zala Volcic, Mojca Planšak, Bojan Bilic, Larisa Kurtovic, Vesna Jankovic, Nebojša Šavija-Valha, Biljana Kašic, Paul Stubbs) koji ovoj problematici pristupaju iz transnacionalne i interdisciplinarne (historiografsko-sociološko-politološko-antropološke) perspektive, kombinirajuci analiticnost znanstvenog sa strašcu aktivistickog djelovanja. Zbornik kontekstualizira bolne biografske narative i pozicionira otpor ratovima koji su obiljezili raspad Jugoslavije u centar sukobljenih ideoloških stanovišta i isprepletenih odnosa vojne i politicke moci. Umjesto jednodimenzionalne interpretacije kompleksnih fenomena društvenog organiziranja, Opiranje zlu pokazuje da polifona rekonstrukcija marginaliziranih glasova otvara prostor za nove metodološke obrasce koji nadilaze uobicajeno insistiranje na “objektivnoj” analizi.

Cini se da su antiratne inicijative marginalizirane u dosad objavljenim historijama jugoslavenskih ratova, u sociološkim studijama društvenih pokreta u centralnoj i istocnoj Europi, kao i u globalnim naporima da se razumiju kompleksne epizode politickog sukobljavanja. Imajuci to u vidu, Opiranje zlu se pojavljuje kao vazan korektiv i nudi izvanrednu, višeslojnu analizu povezanih oblika aktivistickog organiziranja i njihovih odnosa s politikom, kulturom i društvom u (post)jugoslavenskom kontekstu.

Paul Stubbs, Refleksije o znacenjima antiratnog aktivizma

Bojan Bilic je Marie Curie stipendist na Sveucilištu u Amsterdamu. Doktorirao je politicku sociologiju na Školi za slavenske i istocnoeuropske studije Sveucilišnog koledza u Londonu.

Vesna Jankovic je znanstvena asistentica na Katedri za sociologiju Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Tijekom višegodišnjeg aktivistickog angazmana sudjelovala u pokretanju niza inicijativa (Svarun, Antiratna kampanja, ARKzin, Autonomna tvornica kulture – Attack).

  • ISBN: 9789532227123
  • Izdavac: Jesenski & Turk
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 328

Cijena: 134,10 kn