Ostati ili otici

Neodlucnost je stagnacija i tracenje zivota – najgori izbor kojeg cete kad-tad zazaliti. Pokrenite se i ucinite svoj zivot boljim i sretnijim, korak po korak, svladavajuci prepreke, iduci prema onome što zelite, o cemu sanjate. To nije nemoguce, a nije ni tako teško, sve što vam je potrebno je dobra volja i mala pomoc.

Beverley Stone ugledna je britanska psihologinja koja je pomogla tisucama ljudi razapete pitanjem: Ostati ili otici. Iako se cini jednostavno – lošu vezu treba prekinuti – ponekad je teško donijeti cvrstu odluku da li zaista zelimo nastaviti vezu u kojoj jesmo ili je prekinuti. Ono što nas prijeci je strah da cemo donijeti krivu odluku, da cemo ostati sami – jer je prekasno i više necemo naci nikoga tko ce nas ‘htjeti’, strah da cemo razocarati svoje roditelje, djecu, prijatelje, osjecaj poraza i nesigurnosti. Gledajuci sa strane, tudi strahovi uvijek nam se cine neopravdani, neutemeljeni ili jednostavno pretjerani. No kada sami moramo donijeti odluku, cesto upadnemo u istu zamku, pogotovo kada se radi o jednoj od najvaznijih odluka u zivotu. Mozda razmišljate o tome da imate djecu i cini vam se da je ‘zadnji cas’ i prekasno, a mozda i uzaludno da sada trazite nekog novog, mozda zelite zaštiti svoju djecu od preseljenja, stresa koji nosi razvod, mozda vam se cini da necete podnijeti kritiku i razocaranje svojih roditelja ili društva… i kompromis vam se moze uciniti boljim. No taj kompromis cesto znaci nijekanje sebe i svojih zelja, drugim rijecima pristajete da vodite isprazan zivot kakav ne zelite. Beverly Stone gotovo je okrutna, reci ce vam sasvim otvoreno: tratite svoj zivot. I pokazat ce vam, korak po korak, što mozete i trebate uciniti da to uvidite i riješite se neodlucnosti.

Nije nuzno da vezu u kojoj niste zadovoljni prekinete. Mozda volite svog partnera, ali se on ili ona prema vama ne odnosi kako biste voljeli, mozda vas omalovazava, ne poštuje, ne daje vam podršku… No to se moze promijeniti, ali morate glasno zahtijevati promjenu. Morate reci što vas smeta i postaviti svoje uvjete. Mozda mislite da ste to vec mnogo puta pokušali, no to nije isto što i svadati se. „Sukob sam po sebi nije ni pozitivan ni negativan. On je neutralan. Nacin na koji se nosimo s njim cini ga konstruktivnim ili destruktivnim", kaze autorica. Ako u razgovoru pribjegavamo izbjegavanju, ugadanja ili kompromisu, ili smo pak agresivni i arogantni, svaki razgovor pretvorit ce se u natjecanje. Rješenje je u suradnji – ako smo kreativni, spremni na slušanje, suosjecanje, komunikaciju, rješavanje problema, i ako pritom zadrzimo mir, svakako cemo prije postici rješenje. Ponekad ce zakljucak biti da je vezu bolje okoncati, no bude li to na miran i suradnicki nacin, oboje pobjedujete.

Ono što Beverley Stone u ovoj knjizi trazi od vas jest da prije svega pronadete svoju autenticnost jer vam ona jamci da cete vaš zivot postati ispunjen i vaš:

– izlozite se riziku da budete onakvi kakvi zaista jeste

– prihvatite tjeskobu kao pozitivno, temeljno ljudsko iskustvo

– ucinite svoj zivot znacajnim

– preuzmite odgovornost za svoju situaciju

– budite svjesni da uvijek imate izbor

– zivite prema vlastitim vrijednostima i pravilima

Deepak Chopra od srca je preporucio ovu knjigu.

  • ISBN: 9789532572339
  • Biblioteka: osjetila-osjecaji
  • Izdavac: Planetopija
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 176
  • Format: 13×20 cm

Cijena: 89,10 kn