Ovo mijenja sve (Naomi Klein)


ZABORAVITE SVE ŠTO STE MISLILI DA ZNATE O GLOBALNOM ZAGRIJAVANJU.
 
U svojoj najprovokativnijoj knjizi dosad, Naomi Klein, autorica utjecajnih bestselera No Logo i Doktrina šoka, istrazuje najvecu prijetnju s kojom se covjecanstvo ikad suocilo: ratom koji postojeci ekonomski model vodi protiv zivota na Zemlji.
 
Naomi Klein kanadska je autorica, aktivistica, novinarka i sveucilišna profesorica. Stalna je kolumnistica casopisa The Nation i The Guardian, dopisnica Rolling Stonea, kao i vanjska urednica Harper’s Magazinea. Clanica je upravnog odbora ekološke organizacije 350.org i stipendistica Zaklade Puffin na Institutu Nation. 
Knjiga Ovo mijenja sve (This Changes Everything) objavljena je 2014. u kojoj je dobila priznanje “Hilary Weston Writers’ Trust Prize”. Casopis Observer proglasio ju je knjigom godine, a ugledni dnevni list New York Times uvrstio na svoj popis stotinu najvaznijih knjiga iste godine.
 
Naomi Klein u njoj razotkriva mitove koji su cesto povezani s raspravama o klimatskim promjenama, iznoseci pritom „neugodnu istinu“ da globalno zagrijavanje nema toliko veze s emisijama ugljicnog dioksida koliko s ideologijom slobodnog trzišta, odnosno kapitalizmom. Klimatske promjene, kojima zadnjih godina u sve vecoj mjeri svjedocimo, poziv su na budenje cijele civilizacije, snazna poruka o potrebi za brzim djelovanjem i reformama izrecena jezikom pozara, poplava, oluja i suša. Ipak, u trenutacnoj egzistencijalnoj krizi Klein vidi nešto pozitivno: mogucnost za odbacivanje propalih ekonomskih sustava, preobrazbu globalne ekonomije i preuredenje naših politickih sustava. No, jesmo li sposobni sve to izvesti na vrijeme? Ništa nije sigurno. Ništa osim cinjenice da klimatske promjene mijenjaju sve. A još samo kratko priroda te promjene bit ce na našoj strani…
 
"Mozda prva potpuno iskreno napisana knjiga o klimatskim promjenama."
Bryan Walsh, Time
 
"Najbolja knjiga o klimatskim promjenama nakon dugo vremena – velikim dijelom zato što govori mnogo više."
Bill McKibben, autor knjige Kraj prirode i suosnivac organizacije 350.org

  • ISBN: 9789533047508
  • Izdavac: V.B.Z.
  • Godina: 2015..
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 484

Cijena: 107,10 kn