Pasivna kuca (Martina Zbasnik Senegacnik)

Pasivna kuca kao energetski standard arhitekture i gradenja je nakon petnaest godina od prve izvedbe, nedvojbeno vodeca tema u podrucju energetske ucinkovitosti, graditeljstva, zaštite okoliša i odrzivog razvoja. U Rezoluciji Parlamenta Europske unije od 31.1.2008. godine se navodi da od 2011. godine pasivna kuca ili vrlo nisko-energetska gradnja treba postati standard gradenja.
Knjiga Pasivna kuca doc. dr. Martine Zbašnik Senegacnik, u.d.i.a. sadrzajno je vrlo dobro strukturirana, tumacenje tema je lako razumljivo i popraceno kvalitetnim ilustracijama – nacrtima i velikim brojem izvornih fotografija.  Uz opce uvodne teze o stanju okoliša, znacaju energije u izgradenoj okolini i definicije energetskog standarda od niskoenergetske i pasivne kuce do nulte energetske kuce, vec u prvom poglavlju se govori o udobnosti i ekonomskim odrednicama. U drugom se poglavlju tumace osnovni principi projektiranja, fizika i opremanje s energetski ucinkovitim elementima. Slijede poglavlja u kojima se opisuju rješenja prekidanja toplinskih mostova, osiguranja zrakotijesnosti i prozracivanja. U šestom poglavlju se tumace instalacijski sustavi koji obvezno – po definiciji pasivne kuce ukljucuju dizalicu topline (toplinsku crpku) i aktivne sustave za pretvorbu suncevog zracenja u toplinsku energiju i elektricnu struju. Knjiga sadrzi pojmovnik (glosar), index pojmova, popis literature i linkova na referentne portale. Knjiga ujedno ima i funkciju prirucnika za primjerenu izvedbu i nadzor, jer sadrzi mnoge nacrte i fotografije detalja, prikaze izvedbe pojedinih faza i testiranja gotovih zgrada.  
Više od stotinu stranica teksta usporedo prate vrhunske fotografije realizacija arhitekture razlicitih namjena. Autorica je unatrag nekoliko posljednjih godina, obilazeci gotovo sve referentne lokacije osobno snimila pojedine obiteljske kuce, višestambene zgrade i naselja, kao i prve pasivne zgrade javne namjene poput škola, hotela, sakralnih i industrijskih zgrada.

  • ISBN: 978-953-98906-2-7
  • Izdavac: UPI-2M plus
  • Godina: 2009.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 150
  • Format: 30,00×22,00 cm

Cijena: 300,00 kn