Pepeljuge – T. U. (Kristina Ohlsson)

Kristina Ohlsson vec se svojim prvim romanom pozicionirala kao pripadnica elitnog kruga skandinavskih autora kriminalistickih romana i svojim dotjeranim proznim stilom, slojevitim likovima i intrigantnom radnjom pridobila kritiku i publiku ne samo u Skandinaviji nego i diljem Europe.

Jednog dana usred kišnog švedskog ljeta iz kupea vlaka oteta je djevojcica. Vlak je stao na usputnoj stanici i djevojcicina majka izašla je na peron da bi obavila telefonski razgovor, no nije primijetila da je vlak krenuo. Osoblje vlaka je upozoreno da pripazi na dijete koje je ostalo spavati, no kad je vlak ušao na stockholmski glavni kolodvor djevojcice nije bilo, i unatoc desecima potencijalnih svjedoka nitko nije vidio što se dogodilo. Inspektoru Alexu Rechtu i njegovom timu kojem je pridruzena kriminalistica Fredrika Bergman dodijeljeno je rješavanje tog slucaja koji se na pocetku cinio tipicnim primjerom bitke rastavljenih roditelja oko skrbništva. No kad na sjeveru Švedske pronadu leš djeteta kojem je na celu napisana rijec »nezeljena«, slucaj se za istraziteljski tim ubrzo pretvara u nocnu moru – potjeru za dijabolicno inteligentnim i okrutnim ubojicom.

Kristina Ohlsson uspjela je postici nešto što su pokušavali mnogi prije nje – uzdici

švedski kriminalisticki roman na novu, neocekivanu razinu.

Arne Dahl

 

Kristina Ohlsson nova je švedska knjizevna senzacija.

Booklist

 

Superioran stil, zaplet i karakterizacija likova.

Publishers Weekly

O autorici

Kristina Ohlsson donedavno je bila na funkciji šefice odjela za protuteroristicke aktivnosti u OSCE, a prije toga je radila u švedskoj policiji i švedskom Ministarstvu vanjskih poslova. Takva radna biografija impresivan je podsjetnik na vještinu koju je stekla i koja joj je svakako koristila kad se 2009. pojavila s debitantskim kriminalistickim romanom Askungar/Pepeljuge. Njezina sljedeca dva romana, Daisy i Andeli cuvari ušla su 2010. i 2011. u uzi izbor za nagradu Akademije švedskih pisaca kriminalistickih romana. Ohlssonicina trilogija za djecu (prvi nastavak, Staklena djeca, objavljen je 2013. godine) oduševila je kritiku i publiku te je poput njezinih krimica za odrasle privukla pozornost ljubitelja krimina

  • ISBN: 9789533038407
  • Biblioteka: Graham Greene
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2015.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Danilo Brozovic
  • Broj stranica: 448
  • Format: 13,5×21 cm

Cijena: 152,10 kn