Perenijalna filozofija (Aldous Huxley)

"Philosophia perennis jest izraz što ga je skovao Leibniz; no ono što je tim pojmom obuhvaceno – metafizika koja prepoznaje bozansku stvarnost u temelju svijeta stvari, zivota i umova; psihologija koja u duši pronalazi nešto slicno ili cak istovjetno bozanskoj stvarnosti; etika koja covjekov konacni cilj vidi u spoznaji imanentnog i transcendentnog Temelja svega bitka – iskonsko je i univerzalno. Zaceci perenijalne filozofije mogu se naci u tradicionalnoj predaji primitivnih naroda u svim krajevima svijeta, a u svojim potpuno razvijenim oblicima ona nalazi mjesto u svim višim religijama. Prikaz toga Najvišeg Zajednickog Cinitelja u svim prethodnim i sljedecim teologijama postao je predmetom pisanja prije više od dvadeset pet stoljeca, i od toga vremena neiscrpna tema obradivala se uvijek iznova, sa stajališta svake religijske tradicije i na svim glavnim jezicima Azije i Europe. Na stranicama koje slijede sabrao sam niz odlomaka iz tih spisa, odabranih uglavnom zbog njihova znacaja – jer ucinkovito ilustriraju neku konkretnu postavku vopcem sustavu perenijalne filozofije – ali takoder i zbog njihove unutarnje ljepote i neprolaznosti. Ti su odlomci poredani pod raznim naslovima i, da tako kazem, uokvireni mojim komentarima, osmišljenim tako da ilustriraju i povezuju, da razvijaju i, gdje je potrebno, pojašnjavaju. (…)


Ova knjiga je antologija perenijalne filozofije; no iako je antologija, ona sadrzi tek malobrojne izvatke iz spisa profesionalnih knjizevnika te, iako ilustrira odredenu filozofiju, jedva ponešto od strucnih filozofa. Razlog tome vrlo je jednostavan. Perenijalna filozofija primarno se bavi jednom, bozanskom stvarnošcu koja je u suštini raznolikog svijeta stvari, zivota i umova.”


Aldous Huxley roden je 26. srpnja 1894. u Godalmingu (grofovija Surrey) u vrlo uglednoj obitelji. Knjizevnu karijeru zapoceo je kao pjesnik te 1916. objavljuje prvu knjigu pjesama. Djelovao je kao novinar, kazališni i knjzevni kriticar. U razdoblju boravka u Italiji i Francuskoj piše romane koji su ga proslavili: Kontrapunkt zivota iVrli novi svijet. Godine 1945. objavljuje Perenijalnu filozofiju (Philosophia perennis). Umro je 22. studenoga 1963.

  • ISBN: 9789532224054
  • Biblioteka: argo
  • Izdavac: Jesenski i Turk
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 354
  • Format: 15×23 cm

Cijena: 198,00 kn