Peto evandelje (Dubravka Oraic Tolic)

Nakon strucnih vodica i studija o Svetoj Zemlji (Adalbert Rebic, fra Miroslav Modric) te brojnih novinskih i internetskih zapisa s turistickih putovanja i hodocašca, knjiga Dubravke Oraic Tolic Peto evandelje: Sedam dana u Svetoj Zemlji prvi je suvremeni knjizevni putopis u nas o posjetu biblijskim mjestima i Izraelu. Efektni naslov citat je poznate sintagme Ernesta Renana iz studije Zivot Isusov.  „Peto evandelje“ izrazava najdublji dojam svakoga putnika koji se uputi na izvorne prostore kršcanstva: cudesnu podudarnost biblijskih tekstova i sakralne arhitekture. Nastajuci u dugim stoljecima rušenja i gradenja u tri sloja na istim mjestima (ranokršcanske crkve i bazilike izmedu 4. i 7. stoljeca, krizarska arhitektura od 11. do 13. stoljeca te raskošna moderna arhitektura 19. i 20. stoljeca) arhitektura Svete Zemlje govori kamenim jezikom Biblije.

Putopis je zamišljen kao mozaik osobnih dojmova, mini-eseja iz povijesti religije i sakralne arhitekture, neobicnih pojedinosti iz putne svakodnevice, autobiografskih sjecanja i lirskih zapisa. Knjiga je podijeljena na male eseje i pripovjedne medaljone koje pricaju tri vodica te zapise koje ispisuje autorska pripovjedacica u ime grupe (kolektivno „mi“), u ime sebe i supruga (partnersko „mi“) i u svoje osobno ime (autorsko „ja“).  Autoricu su na putovanju fascinirala tri fenomena: kršcanska imagologija utjelovljena u arhitekturi, zidovski kultovi zemlje, vode, pustinje i sjecanja te zacudna isprepletenost triju monoteistickih religija: kršcanstva, judaizma i islama. Naziv „Sveta Zemlja“ (Terra Sancta) nije nastao slucajno. Na malome trokutu u starome Jeruzalemu natiskala se na istim mjestima iskonska svetost svih triju abrahamskih religija. U tome je car i tisucljetna uznemirenost Svete Zemlje. Knjiga je pisana kristalno jasno i cisto, bez velikih rijeci i strucne terminologije, ali uvijek s provjerenim povijesnim cinjenicama i dubokom kulturološkom podlogom koja prosijava iza malih rijeci na velike teme. Kada se tomu dodaju pomno birani biblijski citati koji poput svjedoka prate posjecena sveta mjesta, knjigu cemo rado uzeti u ruke ne samo zbog njezina duha, znanja, dozivljaja i stila nego i zbog prepoznavanja i podsjecanja na najljepše stranice iz Biblije koje poznajemo iz naobrazbe ili religijske prakse. 

Medu prvim putnim zapisima iz Svete Zemlje znamenit je spis redovnice Egerije s kraja 4. stoljeca Putovanje  u sveta mjesta (Peregrinatio ad loca sancta).  U knjizi Dubravke Oraic Tolic Peto evandelje: Sedam dana u Svetoj Zemlji dobili smo autorski lirsko-kulturološki nomadisticki putopis suvremene postmoderne Egerije. 

  • ISBN: 9789533039718
  • Biblioteka: Otvorena knjiga
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2016.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 312
  • Format: 15,5×24 cm cm

Cijena: 143,10 kn