Pindarov dijamant (Katie Hickman)

U malenom gradicu na talijanskoj obali, more je na plazu naplavilo tajanstvenu zenu. Obogaljena, nijema, na prsima pritišce zavezljaj – djetešce za koju mještani vjeruju da je prava morska sirena. Ovo moze samo donijeti zlu kob te mještani unajmljuju grupu akrobata da majku i dijete prenesu drugamo.

U uzurbanom trgovackom centru grada Venecije, nalazimo trgovca Paula Pindara, koji svojim ponašanjem zabrinjava svoje kolege. Otkad se vratio iz Konstantinopola, njegovi su prijatelji u njemu primijetili veliku promjenu; obuzet bijesom zbog gubitka svoje voljene Celije, izgubio je citavo bogatstvo u lokalnim kockarnicama. No kad se u gradu pojavi neprocjenjivi plavi dijamant, Pindar prepoznaje priliku da povrati sve što je izgubio, ukljucujuci i voljenu zenu.

Radnja u knjizi Pindarov dijamant odvija se cetiri godine nakon pustolovina u Konstantinopolu u Vratima harema.

Pripovijest zapocinje u 1603. godini, u Veneciji, gdje se nalaze trgovac Paul Pindar i njegov sluga John Carew. Pindar, i dalje tugujuci zbog svoje izgubljene ljubavi, Celije Lamprey, koja je ostala u Sultanovu haremu, pokušava zatomiti bol kockajuci do besvijesti. Ocajnicki nastojeci urazumiti svojega gospodara, John Carew poziva mracnog kolekcionara Ambrosea Jonesa. Ambrose je cvrst u odluci da pronade dvije neprocjenjive stvari: prva je Sultanova plavet, dijamant za koji se vjeruje da je ukraden iz Sultanova harema, a druga ziva morska sirena.

Zena-div po imenu Maryam upravo je otkrila tu morsku sirenu na obali talijanskog gradica. Maryam je odlucna u nakani da odnese morsku sirenu u Veneciju, gdje bi joj lijecnik mogao spasiti zivot.
U meduvremenu, Annetta, koja pobozno zivi u Samostanu Sv. Klare, upravo ce upoznati sudbinskog stranca: John Carew ušuljao se u samostan, isprva kako bi se tajno povezao sa casnim sestrama, a zatim i kako bi ušao u trag neuhvatljivom dijamantu. Kad je dijamant napokon pronaden, Pindar odluci riskirati sve kako bi došao do davno izgubljene Celije.

Slavna spisateljica Katie Hickman poznata je po svojem umijecu prizivanja prošlih vremena i mjesta. U Pindarovu dijamantu, nastavku Vrata harema, uvodi nas u pocetak 17. stoljeca, u Italiju, te otkriva svoju zrelost kao romanopisca. Prica o ljubavi i pohlepi, s nijansom mistike, Pindarov dijamant bogat je povijesnim detaljima i razvija se uz napetost i eleganciju.

Osobne stranice Katie Hickman.
Video intervju sa spisateljicom

  • ISBN: 978-953-303-459-1
  • Biblioteka: Graham Greene
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Igor Buljan
  • Broj stranica: 360
  • Format: 13,3×20,4 cm

Cijena: 19,00 kn