Pisem bez pogrjesaka (Aleksandra Soboleva, Katarina Emeljanova)

Kada djetetova biljeznica zove: „Upomoc!“
Priblizno 25 posto osnovaca danas ima teškoce u ovladavanju pismenošcu. Ta nam cinjenica govori da cetvrtina djecje populacije ne vlada svojim materinskim jezikom! Još više rastuzuje spoznaja da teškoce u citanju i pisanju, nastale još u osnovnoj školi, ostaju prisutne tijekom cijelog zivota. Poslije mature, pa cak i nakon završenih studija, mnogi ljudi i dalje griješe u pisanju i ne znaju se pismeno izrazavati. Nemoguce je pomiriti se s takvom situacijom. Pokušajmo izdvojiti nekoliko osnovnih i ucestalih problema:
 
–  neoblikovanost slike slova i slike rijeci, propuštanje i miješanje slova i slogova;
–  necitak rukopis;
–  nepoznavanje osnova pravopisa i mnogo pravopisnih pogrješaka;
– nesklad izmedu poznavanja pravopisnih pravila i stvarnog pisanja, odnosno nesposobnost primjene pravila u procesu pisanja;
–  nesposobnost sastavljanja smislenih i logicnih tekstova;
– odsutnost ljubavi ili cak mrznja prema citanju;
– negativan stav prema satovima materinskog jezika.
 
Dogada se da dijete s urednim sluhom, vidom i inteligencijom ne moze ovladati pravilnim pisanjem zbog nezrelosti dijelova mozga odgovornih za motoricku funkciju ruku, slušnu paznju i vizualno-prostornu orijentaciju. Upravo to i postaje najcešci razlog niske razine pismenosti, lošeg rukopisa i, posljedicno, neprimjerenog ponašanja na nastavi.
 
Igrama i vjezbama opisanima u ovom prirucniku strucnjaci iz Znanstveno-istrazivackog centra neuropsihologije pomazu riješiti pet najcešcih problema u pisanju:
 
Problem 1: propuštanje slova u rijecima
Problem 2: zamjena slova u pisanju
Problem 3: ne mogu zapamtiti kako se pišu rijeci
Problem 4: ne znam primijeniti pravila
Problem 5: Ne znam opisivati, prepricavati i izlagati svoje misli
 
Igre i vjezbe predstavljene u knjizi pomazu u formiranju mehanizama opisivanja, prepricavanja, usvajanja i utvrdivanja pravopisnih normi, kao i u uklanjanju specificnih teškoca poput propuštanja i miješanja slova, pamcenja rijeci i dr. u djece na pocetnim stupnjevima disgrafije. Prakticne i konkretne preporuke iz ovog prirucnika, uz uvjet dosljedne i redovite primjene, pomoci ce pouciti dijete pravilnome pisanju u školi, ali i u individualnom radu kod kuce.

  • ISBN: 978-953-7685-11-9
  • Biblioteka: Razvojna biblioteka Kisobran
  • Izdavac: Planet Zoe
  • Godina: 2010.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 110

Cijena: 99,00 kn