Pisma na koja nikad nisam dobio odgovor (Zlatko Tomcic)

Rijec je o knjizi pisama hrvatskog knjizevnika i pjesnika Zlatka Tomicica kojega su vlasti velik dio zivota proganjale i zatvarale. U tim se dopisima i apelima Tomicic zalio na nezakonito postupanje prema njemu i uzalud trazio svoja prava – odgovore nikad nije dobio ili su bili nezadovoljavajuci. Pisao je drzavnim tijelima, raznim institucijama, PEN klubu, brojnim listovima i utjecajnim pojedincima poput Franje Tudmana, Ivana Jarnjaka, Drazena Budiše i Šime Lucina, te brojnim drugima.

Knjiga je sadrzajno podijeljena na dva dijela – pisma koja je pisao posljednjih godina Jugoslavije (1987-1990) i ona nakon uspostave hrvatske drzave (1991-2000). »Prvi dio knjige roman je koji prikazuje tešku represivnu stvarnost komunistickog sustava. Iz tih se pisama moze saznati sve o kaznionici Stara Gradiška, nasilju i teroru toga vremena, kao i depresiji koja je vladala u Hrvatskoj« – istaknuo je Pavkovic.

U drugom dijelu Tomicic je više puta pisao Franji Tudmanu te brojnim medijskim osobama: Ivi Pukanicu, Ninoslavu Pavicu, Zlatku Herljevicu i Mirku Galicu. »Posebno bih istaknuo pismo Franji Tudmanu u kojem Tomicic daje visoku pohvalu Tudmanu za dobro provedenu ‘Oluju’«- rekao je dr. Mihanovic. U pogovoru je Pavkovic sazeo Tomicicev lik i djelo: »Pobijedio je sve birokrate, lašce, nasilnike i politicke nosoroge svojom prorockom rijecju, svetim nadahnucem i neizmjernom svjetlošcu duha.«

  • Izdavac: Mladen Pavkovic j.d.o.o.
  • Godina: 2013.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski

Cijena: 108,00 kn