Pismo u pismu (Irena Vrkljan, Jasna Horvat)

Knjiga Pismo u pismu nesvakidašnji je oblik epistolarnog romana: koncipirana je kao razmjena pisama izmedu autorice Jasne Horvat i prve dame hrvatske knjizevne autobiografije Irene Vrkljan u tijeku gotovo dvije godine, od lipnja 2005. do travnja 2007.

Roman donosi obilje kulturološke grade, emocija i pitanja o identitetu i istinskim vrijednostima, a pisan je u tehnici epistolarne neposrednosti, simultanizma, citatnosti, dokumentarizma, znanstevnih biljezaka i lirskih pasaza.

Autorska naratorica, profesorica statistike na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, trazi prostor vlastite osobe u procijepu izmedu tvrde profesije i lepršavih bjegova iz svakodnevice, izmedu Osijeka i globalnih turistickih putovanja, izmedu radne svakodnevice i najrazlicitijih lektira. U jednostavnim, ali dotjeranim, nimalo pateticnim, nenametljivo dokumentiranim (stvarne osobe i lokaliteti lako su prepoznatljivi), emocionalnim i uvijek duhovitim pismima Ireni autorica nize dojmove sa svojih turistickih putovanja od Kube i Portugala do Rima i Malezije, svoja literarna i kulturološka razmišljanja na podlozi brojnih citata od Hemingwaya i Camusa do Biblije i don Sbutege, svoje obiteljske uspomene i sjecanja, pokušavajuci otkriti vlastitu «bit» i tako utemeljiti svoj identitet unatoc svim procijepima i rasipanjima kojima je izlozena.

Knjiga je nastala na neposredan poticaj Ireninih Pisama mladoj zeni.  Kao izgradena knjizevnica, Irena Vrkljan svjesno je prihvatila ulogu medija za razvijanje Jasnine osobe i umjetnosti, a Jasna je preuzela ulogu mlade talentirane zene koja svoju osobu i umjetnost raskošno izgraduje u susretu s velikom Irenom. Pred nama je višeglasni dijaloški roman u Bahtinovu smislu, sagledavanje sebe u zrcalu drugoga, ogledanje u drugome i razgledavanje svijeta oko sebe kroz drugoga i s drugim. U nadahnutom dijalogu dviju autorica hrvatska je knjizevnost obogacena novim oblikom romana-pisma, koji istodobno postavlja visoke umjetnicke kriterije i pruza radost citanja.

  • ISBN: 978-953-178-926-4
  • UDK: 886.2-6
  • Biblioteka: Otvorena knjiga
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2008.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 243
  • Format: 14,00×21,50 cm

Cijena: 71,10 kn