Pjesme i proza 1954.–2004. (Tomas Transtromer)

Gotovo šest desetljeca nakon objavljivanja prve zbirke poezije Tomasa Tranströmera, a povodom obiljezavanja njegova osamdesetog rodendana (2011.), knjiga "Pjesme i proza 1954.–2004." donosi njegov cjelokupni poetski opus kao i zbirku kratkih autobiografskih zapisa.

Nekada je svaka nova Tranströmerova zbirka od kriticara dobivala blagonaklono neodredenu reakciju, osim nejasnih prigovora u 60-ima kada mu je receno da mu poezija ne uspijeva biti politicki angazirana. Na to je sam pjesnik obicno odvracao da njegove pjesme egzistiraju kao dio "vece slike", one koja ukljucuje svijest o mijenjanju politickih i društvenih pitanja. Popularnost njegovih pjesama pripisuje se kombinaciji "jednostavne prirodnosti" i "necega tajnovitog", a onda i obecanju da ce nam se ta "tajna razotkriti".

Njegove zbirke prevedene su na preko 60 jezika, premda se nikako ne moze reci da su njegove pjesme jednostavne za prevodenje odnosno da se prevode "same od sebe". Velikom broju prijevoda doprinio je nacin na koji se koristi švedskim jezikom: jezik Tranströmerove poezije privlacan je zahvaljujuci svojoj konciznosti, a ujedno i nezahtjevnosti. No, to za njega nisu ogranicenja, jer se, prema Borgesovim rijecima, "prava" poezija zbiva kad se tekst i citatelj susretnu.

Pri prvom citanju ostajemo zateceni, u šoku zbog prepoznavanja pjesnickih slika, što je zasigurno osvajalo citatelje i pjesme prenosilo preko svih barijera koje bi jezik inace stvarao.

  • Izdavac: Fraktura
  • Godina: 2013.
  • Uvez: tvrdi s ovitkom
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 520

Cijena: 224,91 kn