Planet Friedman (Josip Mlakic)

U bliskoj buducnosti svijet se sasvim izmijenio, ne postoje ni drzave ni vlade, svijetom su zavladale korporacije, a naš se planet zove Friedman. Ljudi zive u zonama sukladno svojem statusu – zona A rezervirana je za elitu, zona B za one koji se još mozda i mogu nadati, a u zoni C nalaze se odbaceni. Pohlepa i novac pokrecu svijet, one su apsolutne vrline, emocije su beskoristan balast, roditelji i djeca zive odvojeno, a ekološka katastrofa ne brine nikoga. 
Lijecnik Gerhard Schmidt savršeni je pripadnik elite. Zaposlenik je mocne farmaceutske kompanije zaduzen za razvoj dopinga i atleticarsku zvijezdu Paulu Bolt. Stimulansi sportašima uobicajeni su i pozeljni, a sportske su igre uz reality showove najomiljenija zabava pucanstva. Paula Bolt donijela je iz zone B, u kojoj je odrasla, knjige, kojih na planetu više nema. Shakespeare i Yeats izmijenit ce Schmidta i on ce pomoci Pauli u potrazi za tajanstvenim vodom revolucije. 
Planet Friedman jednoga od najboljih suvremenih pisaca Josipa Mlakica prepun je aluzija na velike kompanije i našu stvarnost. Ova antiutopija snazno progovara o svijetu danas, o ispraznosti, reklamnoj buci i stvarnim vladarima našeg planeta. Mlakicevi junaci u okrutnom svijetu lišenom emocija polako pronalaze zrnca ljubavi i pruzaju nadu, no je li nada dovoljna da se svijet promijeni? 

  • ISBN: 978-953-266-410-2
  • Izdavac: Fraktura
  • Godina: 2012.
  • Uvez: tvrdi s ovitkom
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 256

Cijena: 132,21 kn