Platonovo nasljede (John Sallis)

Metafizika je platonizam – ništa doli platonizam ili barem ništa posve odvojivo od platonizma, od Platonova nasljeda. Ovdje sabrane studije pod tim naslovom smjeraju na to da nadopune to jednacenje. Ipak, one ce to uciniti samo u par slucajeva, pokazujuci kako je platonizam bitno svojstven postupanju mislilaca unutar raspona metafizike.

Najupadljiviji – premda vec ekstreman – slucaj je raspravljanje Nietzscheova platonizma, njegova mnogostrukog platonizma. Augustin ce, dakako, biti tematiziran u vezi s pitanjem vremena, ali više s obzirom na nasljede koje on uvazava nego na nasljede preuzeto iz ranijeg platonizma.

Nadalje, «drevni spor izmedu filozofije i pjesništva», koji je nasljede samim tim što je preuzet u platonizam i sjedinjen s njegovim nasljedem, bit ce prikazan kao na razne nacine vracen u odnos izmedu tragedije i filozofije, za koji odnos su novije studije pokazale da je bio odlucujuci za povijest poslijekantovske njemacke filozofije.

Uz pretpostavku da je, uz stanovite ograde, metafizika platonizam, ove su studije trajno upucene na pitanje moze li se jednacenje preokrenuti, je li, matematicki receno, relacija komutativna. Moze li netko kazati da je platonizam metafizika? Ili zar unutar dijela Platonova nasljeda ne postoje momenti koji nadilaze metafiziku?

Knjiga je podijeljena u 8 poglavlja: NIETZSCHEOV PLATONIZAM, POLITIKA CHORE, SNIVANJE DANJU, PLATONIZAM NA GRANICI METAFIZIKE, UTEMELJITELJI BEZDNA, URANOVO VRIJEME, ŠTO SE DOGADA S «PRIRODOM»? i TRAGEDIJA IZDALEKA.

***

John Sallis (1938.), profesor filozofije na Boston College, jedan je od najznacajnijih i najuvazenijih suvremenih americkih filozofa takozvanog kontinentalnog usmjerenja. Studirao je na Sveucilištu Arkanzas, a magistrirao na Sveucilištu Columbia. Doktorski studij pohadao je na Sveucilištu Tulane, gdje je i doktorirao s tezom o pojmu svijeta. Nakon doktorata u više je navrata u svrhu strucnog usavršavanja i istrazivanja boravio na znacajnim europskim sveucilištima. Godine 2005. dodijeljen mu je pocasni doktorat filozofije Sveucilišta u Freiburgu. Knjige su mu prevodene na njemacki, francuski, portugalski i japanski jezik.

  • ISBN: 978-953-174-365-5
  • UDK: 141.131
  • Izdavac: AGM
  • Godina: 2009.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 222
  • Format: 19,00×12,00 cm

Cijena: 53,10 kn