Plava ekonomija (Gunter Pauli)

Teška ekonomska kriza potresa svijet. Ona je isprepletena našim uništavanjem okoliša, tako da je ekološki otisak gotovo 50 posto premašio kapacitet naše Zemlje. Nastaviti zivjeti onako kako smo radili do sada, ponašati se kao da je kriza neka oluja koja ce proci – neodgovorno je i, još vaznije, nije moguce. Rješenje zahtijeva nove ideje, novi pristup i knjiga "Plava ekonomija" Guntera Paulija, clana Rimskoga kluba i Svjetske akademije umjetnosti i znanosti, znacajan je doprinos rješenju kako nadvladati ekonomsku, ekološku i moralnu krizu. 
 
Kao „Granice rasta“, tako su i Gunterova djela i izlaganja docekivana s kritikom i nevjericom. Dominirao je tada, a negdje još dominira, stav da prirodu covjek mora iskorištavati, pretvarati u novac, u profit. Zanemarivalo se da je priroda ponajprije uzor. Zanimljivo je da je skupina ekonomista okupljena oko Sveucilišta Ujedinjenih naroda i Sveucilišta Cambridgea u Ujedinjenom Kraljevstvu nedavno objavila djelo „Stvarno bogatstvo naroda“ (u srpnju 2012.), slijedeci naslov glasovitog djela Adama Smitha iz 1776. „Bogatstvo naroda“. 
 
Njihov je glavni zakljucak da stvarno bogatstvo naroda predstavljaju ljudski (i socijalni) kapital, zatim prirodni kapital (koji se takoder ostvaruje i obogacuje ljudskim kapitalom), a najmanji je dio financijski kapital, izgradena infrastruktura i ono što vecina nas misli kada upotrebljava rijec „kapital“. Danas Svjetska akademija svojim najvaznijim zadatkom smatra istrazivanja ljudskoga kapitala i kako ga uvecati. (Ivo Šlaus, iz predgovora)
 
Plava Ekonomija pocela je kao projekt pronalazenja 100 najboljih prirodom inspiriranih tehnologija koje bi mogle utjecati na ekonomiju svijeta, te pruziti ljudske osnovne potrebe na odrziv nacin – pitku vodu, hranu, posao, energiju i dom.

  • ISBN: 978-953-236-208-4
  • Biblioteka: 21. stoljece
  • Izdavac: Katarina Zrinski
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 375

Cijena: 149,00 kn