Plava krava (Seth Godin)

Zamislite da se vozite predivnim krajolicima i uzivate u prirodi. Odjednom na livadi ugledate kravu. Ziveci u gradu nemate cesto priliku vidjeti kravu, pa se podrazumijeva da cete ju primjetiti. I dok se zelenilo ispred vaših ociju izmjenjuje, još cete mozda katkad ponovo baciti pogled na koju kravu što pase na livadi. Sad ste se vec navikli. Ali, što da u jednom stadu ugledate kravu koja je – plave boje?

Istu stvar dozivljavamo svaki dan rutinskim odlaskom u kupovinu. Tisuce šarenih artikala vrišti bojama i promotivnim porukama ne bi li privuklo našu pozornost i uspjelo završiti u našim rukama. Što napraviti kako biste privukli neciju paznju?
Stvar je jednostavna: morate biti posebni, drugaciji, osobiti.
Morate imati ono što drugi nemaju.
Morate znati nadahnuti, a to cete moci samo ukoliko ste i sami nadahnuti.
Nešto što je osobito zasluzuje da se o tome govori, da bude zamijeceno. To je nešto izvanredno. Novo. Zanimljivo. To je plava krava. Dosadno je pak nevidljivo. Dosadno je smeda krava.

Ova knjiga govori o tome zašto biste plavu kravu morali ugraditi u sve što stvarate te zašto televizija i radio nisu više vaše tajno oruzje.

Plava krava’ je  zbirka savjeta marketingašima, ali i svim poduzetnicima i menadzerima koji svoje proizvode ili usluge nastoje prodati ‘postpotrošackom potrošacu’ koji je vec ‘potrošio sve što je mogao’. Ono što nam je potrebno imamo, potrebno nam je vrlo malo, zapravo smo previše zaposleni kako bismo trošili vrijeme istrazujuci ono što ste vi napornim radom stvorili za nas. Odjel marketinga preuzima gotovo dovršen proizvod ili uslugu i troši novac kako bi ciljanu publiku upoznao s njihovim posebnim prednostima. Taj pristup ne daje više zeljeni ucinak. Suština je biti zapazen, kao što biste plavu kravu odmah zapazili medu stotinama obicnih smedih krava.

Zelite li biti osobiti ili nevidljivi? Odlucite se. Ili cete biti plava krava ili vas nece biti. Plava krava oznacava nešto izuzetno i nezaboravno’, tvrdi Godin i nudi savjete za uspjeh na prezasicenu trzištu: ‘Ne budite dosadni! Sigurno je rizicno! Danas je dizajn glavni! Vrlo dobro je vrlo loše (prihvatljivo je samo odlicno)!

* Najbolja business knjiga 2006. godine!

  • ISBN: 953-178-699-2
  • Biblioteka: Biblioteka Bookmarker
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2005.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Davorka Curkovic
  • Broj stranica: 191
  • Format: 14,50×21,50 cm

Cijena: 89,10 kn