Plava lisica (Sjon)

Godina je 1883. U pozadini radnje surov je islandski krajolik. Pratimo svecenika Baldura Skuggasona u lovu na misterioznu plavu lisicu. Potom ulazimo u svijet botanicara Fri?rika Fri?jónssona i njegove šticenice Abbe, rodene s Downovim sindromom. Do kraja ovog kratkog, ocaravajuceg romana, prica povezuje sudbine likova u cijim se zivotima sve preokrece.
Plava lisica savršen je uvod u jedan literarni talent najviše klase: Sjón, danas jedan od najpoznatijih i najprevodenijih islandskih knjizevnika, za ovaj roman nagraden je prestiznom Knjizevnom nagradom Nordijskog vijeca, a roman je preveden na više od trideset jezika.
Oslanjajuci se na tradiciju islandskih narodnih prica koju dekonstruira, na mit, moc nadnaravnog, Sjón stvara moderan i drugaciji tekst koji savršeno korespondira s našim vremenom i svim njegovim izopacenostima. Citati Sjóna neobicno je iskustvo: roman je tren hladan, tren dirljiv i lirican; prica izrezana iz islandske prošlosti, pejzaza i kulture, a opet svevremena i suvremena.
Poetican Sjónov jezik jednostavan je, cak bolan, ali i pun suptilnosti, humora, skrivenih znacenja i sjajnih intelektualnih bljeskova; uvlaci nas u svoju magiju.
Ovo je jedan od onih tekstova koji otvaraju mnoga pitanja: jer stvari cesto nisu onakve kakvima se cine, pa i lisice katkad nisu tek zivotinje. A ljudi katkad i nisu ljudi.
Knjiga koju zelimo citati ponovno i ponovno.

  • ISBN: 9789533047935
  • Izdavac: V.B.Z.
  • Godina: 2016.
  • Uvez: meki
  • Jezik: Hrvatski
  • Broj stranica: 120

Cijena: 89,10 kn