Pokoravanje


François, profesor književnosti koji se u intelektualnim krugovima ranije proslavio radom o francuskom predstavniku „dekadentne literature“ Joris-Karlu Huysmansu usamljen je i nesposoban za uspostavljanje dubljih veza s okolinom. Strahuje od fizičkog propadanja i opsjedaju ga suicidalne misli. Prijatelja u biti i nema. U slobodno vrijeme sastaje se s još nekoliko preostalih poznanika ili pije, okružen knjigama. Ponekad odlazi i prostitutkama.
Sve se to događa uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj u godini 2022. Nacionalni front Marin Le Pen je dominantna politička snaga u zemlji, socijalisti i jedno muslimansko bratstvo približno su jednake snage, građanska desnica se smanjila. Poslije drugog predsjedničkog mandata Françoisa Hollandea, zemlja je nesposobna izvući se iz gospodarske i društvene krize. Kako bi spriječili da Le Pen postane predsjednica, građanske stranke i socijalisti odlučuju podržati umjerenog muslimanskog kandidata Mohameda Ben Abija.
To što slijedi je polagano i iznenađujuće mirno preuređenja francuske države. Uoči izbora se prolijevala krv u obračunima sličnim građanskom ratu. Poslije izbora vraća se mir. Smanjuje se nezaposlenost, kao i stopa kriminala. Poljoprivreda i obrt doživljavaju procvat. Ceh mora platiti velika industrija. Naravno i to ima svoju cijenu, ne prešućuje Houellebecq. Žene nestaju s tržišta rada. Mijenja se školski i obrazovni sustav, podržavaju se muslimanske institucije, ali vjerska sloboda postoji…
Iz recenzije, Jochen Kürten, DW

  • Datum izdanja: 07.05.2015
  • Godina izdanja: 2015
  • Uvez: Meka
  • ISBN/EAN: 9789537893439
  • Izdavač: Buybook
  • Autor: Michel Houellebecq

Cijena: 79,00 kn