Politika europskih integracija (Radovan Vukadinovic, Lidija Cehulic Vukadinovic)

Knjiga Politika europskih integracija sastoji se od dvaju dijelova. U prvome, naslovljenom Od ideje europskog povezivanja do izgradnje europske zajednice, opisan je dug put koji su europske integracije do danas prevalile – od pocetne zamisli temeljene na ideji i praksi Karla Velikog, preko razdoblja izmedu velikih ratova, razvoja paneuropske misli unutar antihitlerovske koalicije pa sve do hladnoratovskog doba i konacno pada Berlinskog zida i nama bliskih dana. Autor (Radovan Vukadinovic) toga dijela knjige posebno se osvrce na istodobno ucvršcivanje europskih spona sa Sjedinjenim Americkim Drzavama u stvaranju transatlantskih saveza te otopljivanja i jacanja odnosa s istocnim blokom i napose Rusijom na istoku. Unatoc mnogobrojnim dvojbama i otvorenim pitanjima, autor zakljucuje da je trajan proces proširenja Europske unije dokaz da se ideja ujedinjene Europe cvrsto ukorjenila.

Drugi dio knjige Europska unija: viša faza europske integracije obuhvaca bitne odrednice jacanja spona unutar Europske unije. Autorica Lidija Cehulic Vukadinovic posebnu pozornost posvecuje razvoju i rješavanju pitanja vanjske politike i sigurnosti unutar EU. Unatoc brojnim problemima u implementaciji rješenja za ta podrucja, postignut je i ocit napredak.

Pristup pitanju proširenja Unije tijekom vremena je oscilirao od "mekanog" do krajnje skepticnog, rezerviranog, pa i odbojnog stava pojedinih clanica Unije. Poseban test još ocekuje zajednicu, nakon primitka ocito vec potvrdenih novih clanica Hrvatske, Islanda i Norveške, morat ce se riješiti prijepori oko prihvacanja zelje Turske za uslaskom u clanstvo Unije. To nece biti samo cin primanja u clanstvo mnogoljudne i vazne zemlje nego i dokaz svijetu da je Europska unija demokratska zajednica koja nije talac bilo kakvih predrasuda bilo socijalnih ili religijskih. I završno, ocito je ovim integracijskim procesom posve umanjena mogucnost izbijanja ratova izmedu clanica, a u sklopu takve zajednice nova ce Europa napredovati, bolje povezana i jacih demokratskih vrijednosti, što ce biti najvece postignuce u povijesti staroga kontinenta.

  • ISBN: 978-953-303-338-9
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2011.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 442
  • Format: 17,20×24,80 cm

Cijena: 235,31 kn