Pomorsko zrakoplovstvo na Jadranu 1918-1991. (Danijel Frka, Bojan Dimitrijevic)

U vrijeme sveopce informatizacije i globalizacije prosjecno školovanome korisniku interneta postalo je dostupno nebrojeno more podataka iz svjetskih arhiva do kojih je lako doci jednostavnim pritiskom nekoliko tipki racunala. Napredne i bogate zemlje digitalizirale su vecinu svojih dokumentarnih arhiva ucinivši tako u trenutku dostupnim podatke i dokumente na koje se ranije moralo cekati mjesecima. Pa ipak, knjiga kao najstarije sredstvo pohran­jivanja informacija nije izumrla te se i danas i dalje intenzivno koristi usprkos konkurenciji u obliku ogromnog broja digitaliziranih knjizevnih izdanja. Kao autori odlucili smo dati svoj do­prinos istrazivanju naše zajednicke zrakoplovne povijesti i pretociti to upravo u knjigu, tiskano izdanje o pomorskom zrakoplovstvu na Jadranu.

Naša knjiga pokušaj je da se na jednome mjestu prikaze razvojni put pomorskog zrakoplo­vstva na istocnoj obali Jadrana nakon završetka Prvog svjetskog rata, tocnije od osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, zatim kroz razdoblje Kraljevine Jugoslavije te u vrijeme postojanja poslijeratne Jugoslavije sve do njezina kraja 1991. godine. U knjizi je opisan nas­tanak pomorskog zrakoplovstva nakon završetka Prvog svjetskog rata i postupno stasanje pomorskog zrakoplovstva u godinama izmedu dvaju ratova. Tada je pomorsko zrakoplovst­vo još uvijek trazilo svoj put i lutalo u razvojnim koncepcijama. No to je bilo i vrijeme nastanka domace (jugoslavenske) zrakoplovne industrije koja je, iako skromna u usporedbi s razvijenim industrijama velikih zemalja, stvorila više tipova hidroaviona od kojih neki nisu zaostajali ni za suvremenim konstrukcijama razvijenijih i puno bogatijih zemalja. Usprkos tome razvojni put domacih konstrukcija bio je tezak i spor pa je Zapovjedništvo Mornarice moralo traziti izlaz u uvozu stranih tipova ratnih i školskih hidroaviona. I dok su se neki tipovi pokazali vrlo uspješnim (npr. Dornier Do J Wal), druge je tipove pratila (kao što je Dornier Do D) loša reputacija još od uvodenja u naoruzanje pa sve do njihova umirovljenja niz godina kasnije. Knjiga obiluje opisima borbenih hidroaviona, prikazani su školski tipovi i opisano je djelovanje pomorskog zrakoplovstva u Travanjskom ratu. Poseban dio posvecen je eskadrili pomorskog zrakoplo­vstva koja je tijekom 1941/42. djelovala u sklopu RAF-a na Bliskom istoku (Abukir), kao i partizanskom hidroavionu tipa Fleet koji je kao svojevrstan kuriozitet obiljezio dio naše ratne povijesti. Na koncu, vrlo iscrpno opisano je poslijeratno naoruzanje zrakoplovnim materija­lom kao i djelovanje zrakoplovnih jedinica socijalisticke Jugoslavije, ciji je zadatak bio ob­rana i nadzor Jadranskog mora unutar granica teritorijalnih voda. Ovo posljednje poglavlje završava pocetkom devedesetih godina prošlog stoljeca opisom djelovanja zadnjih akcija protupodmornickih i drugih helikoptera nad Jadranom prije konacnog raspada Jugoslavije.

Posebno vrijedan dio ove knjige predstavlja velik broj do sada neobjavljenih fotografija koje svjedoce o vrlo intenzivnom i dinamicnom razvitku pomorskog zrakoplovstva na Jadranu. U više od 60 profila hidroaviona i helikoptera u boji moze se pratiti razvitak zrakoplovne tehnike na prostoru bivše Jugoslavije tijekom sedam desetljeca, uz obilje podataka o njihovu bojanju i oznacavanju. I nakraju brojni prilozi u obliku tablica i popisa dodatno pridonose cjelovitosti materijala predstavljenih u knjizi.

  • ISBN: 9789537892500
  • Izdavac: Despot Infinitus d.o.o.
  • Godina: 2016.
  • Uvez: meki
  • Jezik: Hrvatski
  • Broj stranica: 424

Cijena: 314,91 kn