Popkalčr

U svojoj novoj knjizi Branko Kostelnik pokazuje se kao pouzdani znalac popularne kulture koji suvereno rastavlja i sastavlja sve njezine elemente. U esejima i kritikama Kostelnik pokazuje koliko popularna kultura posljednjih desetljeća nemjerljivo utječe na svakodnevicu, ali i kako je visoku kulturu nemoguće zamisliti bez njezine popularne komponente.
U "Popkalčru" Kostelnik se bavi svim pojavnostima popularne kulture – najviše, naravno, glazbom, ali jednako zanimljive tekstove ispisuje i o dizajnu, likovnosti te fenomelogiji kiča i turbofolka. Knjiga daje odličan uvid u povijest pop-kulture u nas posljednjih petnaestak godina te iscrtava okvire u kojima se ona u različitim političkim okolnostima manifestirala.

***
Branko Kostelnik, novinar, publicist i glazbenik, rođ­en u Osijeku 1961. godine. Prvi tekst objavio je u Glasu Slavonije 1978. U osamdesetima je bio stalni suradnik HRT Studija Osijek gdje je na radiju i televiziji uređivao i vodio niz emisija i priloga iz glazbe, kulture i pop kulture. Bio je urednik kulture i glavni i odgovorni urednik omladinskog lista TEN (1985.-1990.) te urednik kulture i glavni urednik OSJEČKOG TJEDNIKA (1990-1991.). Magistrirao je sociologiju kulture na Sveučilištu u Ljubljani. Radi u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.
Tijekom devedesetih i pčetkom 2000-ih tekstove, eseje, intervjue, kritike i recenzije s područja glazbe i pop kulture i suvremene umjetnosti objavljuje na Radiju 101 te u listovima Danas, Nedjeljna Dalmacija, Pop extra, Nedjeljni Vjesnik, zatim u Vijencu, Zarezu, Večernjem listu, Jutarnjem Listu, Globusu, Dnevniku te u časopisima Elle, Quorum, Rijeka, Balkanis i Konture.
Utemeljitelj je i leader art rock grupe RODERICK koja u u devedesetim djeluje pod imenom RODERICK NOVY (5 samostalnih albuma, 4 kompilacije). Autor je brojnih performancea grupe od kojih je najznačajniji onaj s guruom hrvatske suvremene umjetnosti Ivanom Kožarićem. Suradnik je "Enciklopedije hrvatske pop i rock glazbe". Uskoro mu izlazi knjiga "Sex, laži i pop/rock pjesme o spolnosti u pop rock glazbi".
Knjiga intervjua "Moj život je novi val" – razgovori s prvoborcima i dragovoljcima novog vala – na jednome mjestu sakuplja razgovore koje je ovaj istaknuti novinar, glazbenik, glazbeni kritičar i organizator vodio s najvažnijim sudionicima novoga vala.

  • Broj stranica: 308
  • Jezik: Hrvatski
  • Godina izdanja: 2011
  • Uvez: tvrdi
  • ISBN/EAN: 9789532662283
  • Mjere proizvoda: 21 * 13,2 cm
  • Izdavač: Fraktura
  • Autor: Branko Kostelnik
  • Prosječna ocjena Ocjena kupaca: 4(2)

Cijena: 79,00 kn