Posljednja violina Niccoloa Amatija (Dalibor Cikojevic)

"Malokad sedogada da se nade autor u kojemu se udruzuju visoka glazbena naobrazba i zamjerna beletristicka darovitost.

Roman Posljednja violina Niccolòa Amatija posve ce zaokupiti kako ljubitelje tecnoga pripovijedanja tako i znatizeljnike koji se pitaju kako je autor, bez suvišne napregnutosti, uspio povezati nekoliko europskih stoljeca s gledišta glazbene povijesti i hrvatskih obiteljskih kronika.

Instrument izraden u slavnoj talijanskoj radionici 17. stoljeca putuje kroz ljudske generacije i sudbine.
Cikojevic je slozenu kulturnopovijesnu gradu uspio sretnom rukom beletrizirati i citatelju pruziti doista nesvakodnevno djelo.

Tko taj roman propusti ili zanemari, sam je kriv." (Viktor Zmegac)

Ovo je roman o nastanku jedne violine krajem 17. stoljeca u radionici cuvenog majstora iz Cremone Niccolòa Amatija i njezinom putu kroz povijest sve do današnjih dana. Na tom uzbudljivom putovanju kroz vjekove i lutanju od jedne ljudske sudbine do druge, violina dospijeva i do ruku slavnih violinskih virtuoza Niccolòa Paganinija i Fritza Kreislera, a odreduje i zivotni tijek obitelji Katunaric, ciju pricu pratimo usporedo s povijesnim zbivanjima.

Violina je roman u kojem se miješaju fikcija i povijesna zbilja, rekonstruirana na temelju stvarnih cinjenica i dokumenata, pisama i novinskih clanaka koji osvjetljavaju pojedine epizode zivota velikih umjetnika i graditelja violina.

U današnjem svijetu poremecenih vrijednosti i prioriteta, odredenih logikom profita i globalizacijskim kapitalizmom, ova knjiga nas potice na preispitivanje našeg odnosa prema tradiciji, humanizmu i kulturnom nasljedu na kojima pocivaju temelji naše civilizacije.

  • ISBN: 978-953-7534-84-4
  • Izdavac: Leykam international
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 200
  • Format: 13,5×21 cm

Cijena: 108,00 kn