Poslovno – obavjestajno djelovanje (Mirko Bilandzic)

Predsjednik Sjedinjenih Americkih Drzava (SAD) u Ovalnom uredu Bijele kuce radni dan zapocinje svakog jutra u devet sati. U uredu ga na stolu ceka tzv. predsjednikov dnevni sazetak (President’s Daily Brief – PDB). To izvješce na cetiri stranice Središnje obavještajne agencije (Central Intelligence Agency – CIA predsjedniku prikazuje najvaznije dogadaje u svijetu u protekla 24 sata, ukazujuci pritom na moguca krizna zarišta koja zahtijevaju brzu reakciju. Nešto opsezniji «Nacionalni obavještajni dnevnik» (National Intelligence Daily – NID), uradak americke obavještajne zajednice, predsjednikovu sliku dogadaja u svijetu dodatno upotpunjuje. Kad sve to objedini s prethodnim tematskim obavještajnim analizama, «Nacionalnim obavještajnim procjenama» (National Intelligence Estimates – NIEs), americki predsjednik ima gotovo potpuno jasnu sliku o dogadajima, procesima i kretanjima u svijetu. Nacionalne obavještajne procjene, kao središnji analiticki proizvod americke obavještajne zajednice sadrze procjene razvoja gospodarske, politicke, vojne i dr. situacije te implikacije na SAD. Upravo su te procjene jedan od najrelevantnijih elemenata na kojem se baziraju americka vanjska i gospodarska politika te politika nacionalne sigurnosti.

Knjiga dr. sc. Mirka Bilandzica «Poslovno-obavještajno djelovanje: Business intelligence u praksi» zacijelo je kapitalno djelo koje ce biti obvezatna literatura za akademsku zajednicu, one koji ce studirati ili se prakticno baviti business intelligenceom. … Ona ne sadrzi samo znanstveno strucna dostignuca iz sfere business intelligencea vec i desetke prakticnih poslovnih primjera koji najuvjerljivije argumentiraju znanstveno-strucna dostignuca. Stoga je ova knjiga i nezaobilazan strucni vodic svim menadzerima u njihovom svakodnevnom poslovanju. … (dr. sc. Ozren Zunec, red. prof.)

Mirko Bilandzic roden je 8. srpnja 1968. u Splitu. Na Fakultetu politickih znanosti u Zagrebu diplomirao je s temom «Aspekti zaštite ustavnog poretka u demokratskim i totalitarnim sustavima». Na istom fakultetu poslijediplomski znanstveni studij «Medunarodni odnosi» završio je magistarskim radom «Tajne operacije CIA-e kao komponenta vanjske politike SAD». Disertaciju pod naslovom «Obavještajna i vojna djelovanja Ujedinjenog Kraljevstva u sjevernoirskom sukobu» obranio je 2004. godine. Od završetka studija do pocetka 2007. bio je rukovoditelj u institucijama sustava nacionalne sigurnosti. Istovremeno je bio angaziran na fakultetskoj, odnosno visokoškolskoj nastavi na Fakultetu politickih znanosti, Policijskoj akademiji i Visokoj poslovnoj školi u Zagrebu. Autor je knjiga Diplomacija i obavještajna aktivnost, Politicki i obavještajno-sigurnosni sustav Ujedinjenog Kraljevstva, Sjeverna Irska izmedu rata i mira ili koautor nekoliko i brojnih radova; koautor Osnove nacionalne sigurnosti, Poslovne informacije i business intelligence.

  • ISBN: 978-953-174-314-3
  • UDK: 659
  • Biblioteka: Gospodarstvo
  • Izdavac: AGM
  • Godina: 2008.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 215
  • Format: 16,50×24,00 cm

Cijena: 90,00 kn