Pospremanje (Georgij Paro)

Glavne su teme knjige Georgija Para intrigantna naslova "Pospremanje" hrvatsko kazalište jucer i danas, ali i vjecna pitanja smisla vlastitog stvaranja i postojanja, zivota i smrti. Ova autobiografsko-kazališna inventura o “kazališnim godinama” u hrvatskom glumištu druge polovice XX. stoljeca sadrzi Parove eseje/razmišljanja o kazalištu i svijetu kojeg ono zrcali, koji su i svojevrsni spomenar na znacajne kazališne ljude i dogadaje.
U prvom dijelu "Rezija i dramatrugija" autor nam otkriva najskrivenije tajne svog zivotnog poziva, svoje redateljske zamisli i postupke te dubinu poniranja u brojne dramske tekstove s kojima se susretao tijekom svoje bogate karijere. Tekstovi iz tog bloka pokazuju autorovu poslovicnu odmjerenost i skromnost, kojom redovito odišu svi njegovi pisani i usmeni istupi i nastupi, te izuzetno poštovanje prema svakom tekstu i prema svakom autoru, kako velikanu dramske literature, tako i prema piscu pocetniku. 
U dijelu naslovljenom "Obljetnice, monografije, smrti" susrecemo se s Parovim zapisima i govorima, objavljenima ili izrecenima povodom znacajnih obljetnica, objavljivanja vaznih knjiga ili povodom odlaska u vjecnost dugogodišnjih suradnika i prijatelja iz kazališnog ali i nekazališnog svijeta.
"Juzna Kalifornija" istovremeno je briljantan putopis i niz sjajnih autobiografskih zapisa o Parovim svakogodišnjim boravcima u njegovoj drugoj domovini, Juznoj Kaliforniji, gdje je godinama predavao i rezirao.
Autor nudi svojevrsnu sintezu svoga kazališnog poslanja s jasnim obrisima osobne redateljske poetike. Knjiga predstavlja autora kao punokrvnoga kazališnog covjeka, u kojem on majstorskim, naoko suzdrzanim potezima pera prikazuje zanimljiva i uzbudljiva zbivanja, smještena unutar i izvan vlastite duše, daleke i bliske krajolike, vazne ali i prividno nebitne pojave, koje pod njegovim istodobno zacudnim i smirenim pogledom prerastaju u citateljsku senzaciju prvog reda.

  • ISBN: 978-953-260-114-5
  • Izdavac: Disput
  • Godina: 2010.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 200
  • Format: 16,00×20,00 cm

Cijena: 90,00 kn