Postjugoslavenska knjizevnost? (Boris Postnikov)

Zbirka šezdesetak knjizevnokritickih tekstova i nekoliko eseja objavljivanih tijekom proteklih 4-5 "predkriznih" i "kriznih" godina uglavnom u domacim medijima (Zarez, Quorum, Booksa.hr, 3. program Hrvatskoga radija…). Postnikove knjizevne kritike donose sustavan prikaz "postjugoslavenske" (prvenstveno hrvatske, srbijanske i crnogorske) prozne produkcije.
 
Opsegom nadilaze uobicajenu formu "novinske kritike" a interpretaciju i analizu odabranih naslova poduzimaju primarno u "ideološkom kljucu", istrazujuci mehanizme kojima se dominantni obrasci društvene, politicke i ekonomske zbilje upisuju u tekst, i to ne samo na njegovoj sadrzajnoj ravni, nego i na razinama knjizevnih postupaka, narativne ekonomije ili leksicke selekcije.
 
Knjiga takoder pokušava revalorizirati u nas ustaljena razumijevanja postmodernizma kao prevladane poetike i, šire, knjizevnoga teksta kao artefakta kojemu mozemo pristupiti ne osvrcuci se na njegov društveni kontekst.
 
Ovdje pokriveno razdoblje od 2008. do 2012. posljednji je, ili jedan od posljednjih cinova dugogodišnje distorzije javne reprezentacije knjizevnosti u Hrvatskoj, koja je iz srednje medijske struje skoro u potpunosti eliminirala zanr knjizevne kritike, prepustivši knjizevnost logici spektakularizacije; posve u skladu sa širim rekonfiguracijama medijskoga polja, uostalom. Utrnuce popularnije pisane, "pristupacnije" kritike u najtiraznijim novinama i magazinima nije, medutim, znacilo "smrt kritike" en generale, kao što su neki pozurili ustvrditi, preuzimajuci implicitno tabloidne obrasce konstrukcije socijalne zbilje kao konacni kriterij "zivota" i "smrti" jednoga zanra.
 
Koliko god popularno i "prohodno" pisali, ako ste prisiljeni svoje kritike objavljivati u casopisima, emisijama i na sajtovima lišenima distribucijske, marketinške i bilo kakve druge infrastrukture za pristup "širem citalackom krugu" – a prisiljeni ste, medu ostalim, i zbog toga što oni koji taj pristup imaju više "ne drze" rubrike posvecene kulturi, a kamoli kritici – onda vam reader friendly pismo nece osobito pomoci.

  • ISBN: 978-953-771-519-9
  • Biblioteka: Avantura
  • Izdavac: Sandorf
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 342

Cijena: 85,50 kn