Poticanje razvoja djecje socijalne kompetencije (Lilian G. Katz , Diane E. McClellan)

U ovoj smo knjizi pokušali potaknuti odgajateljice i uciteljice da promatraju individualnu socijalnu dinamiku koju djeca iskazuju u djetinjstvu i da dobro o njoj razmisle. Osim toga, predlazemo da razmisle i o opcem socijalnom ustroju svojih grupa i razreda i programima koji cine okvir socijalnih interakcija unutar njega.
Ljudi vecinu svog zivota provode u društvu drugih ljudi. Temelji sposobnosti djelotvornog funkcioniranja u socijalnim kontekstima polazu se u prvih pet ili šest godina zivota. Praksa poka¬zuje da je upravo to razdoblje najbolje vrijeme za pomoc djeci u ovom velikom razvojnom izazovu. Kad djeca pocnu provoditi velik dio svog vre¬mena u grupnom okruzju, odraslima se pruza jedinstvena mogucnost da pridonesu procesima izgradnje cvrstih temelja socijalnog ucenja djece.
Predlazemo da se socijalni razvoj ukljuci u ocjenu (formalnu i neformalnu) razvitka i ucenja pojedinog djeteta u djetinjstvu. Zbog toga smo dopisali dodatak kao okvir pristupa ocjeni socijalne kompetencije.
Predlazemo i da ocjene djelotvornosti i primjerenosti programa namijenjenih djetinjstvu ukljuce i promatranje toga koliko mogucnosti djeca imaju za socijalnu interakciju te koje su se odgojne strategije relevantne za socijalnu kompetenciju primijenile. Evaluacija bi trebala ukljuciti i utjecaj odgojno-obrazovnih programa i materijala kojima se promice socijalni razvoj djece.
Jedna od najvaznijih postavki u cijelom ovom ogledu jest vaznost razgovora odgajateljica s djecom – cak i onom najmanjom – kao s razboritim osobama. Predlazemo odgajateljicama da se sluze ljubaznom, izravnom, cinjenicnom i otvo¬renom komunikacijom s djecom. Nema potrebe za prolijevanjem suza ili mrgodenjem. Svjesne smo da se sa svime što smo napisale moze pretjerati, i da se kadšto moze uciniti da jedan prijedlog proturjeci drugom. Ali nema jednostavnih, lako primjenljivih formula kojima bi se moglo riješiti slozenosti poucavanja male djece. No naša praksa, kao i praksa mnogih naših kolegica, uvjerila nas je daje rano djetinjstvo najpovoljnije razdoblje da se djeci pomogne postici socijalnu kompetenciju u jednoj od sastavnica tradicionalne abecede pedagoškog diskursa – u interpersonalnim odnosima.

  • ISBN: 978-953-6101-32-7
  • Izdavac: Educa
  • Godina: 2005.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 120
  • Format: 21,00×27,00 cm

Cijena: 141,75 kn