Potopljeni svijet (James Graham Ballard)

Roman "Potopljeni svijet" J. G. Ballarda remek je djelo znanstvene fantastike.

Radnja se odvija 2145. godine kada su se zbog globalnog zatopljenja otopile zaledene površine Zemlje, razina vode digla i potopila naseljeni dio planeta, a stanovništvo je prisiljeno iseliti prema Juznom i Sjevernom polu. Ballardove utopijske vizije potopljenih gradova i prikaz modernog piratstva danas se više i ne cine kao fantasticna nagadanja.

"Potopljeni svijet" vizija je, nazalost, moguce „obrnute evolucije" koja se zbiva kako u svijetu tako i u ljudskom umu, što otvara prostore moguceg povratka u same biološke korijene covjecanstva.

"’Potopljeni svijet’ ima i ponešto od razigrane maštovitosti postmodernizma: zadovoljava se atmosferom, nejasnim slutnjama, pripovijedanjem dogadaja u izuzetnim okolnostima, a poseze cak i za zanimljivošcu trivijalnih zapleta i ne brine se odvec o tome što je zbiljski moguce u detaljima. Ne zeli biti ni odvec sumorna prica o nadolazecoj katastrofi, niti izraz krajnjeg razocaranja suvremenom zbiljom. Ne zeli biti sentimentalan, a još manje davati prorocanske izjave. Autor je svjestan da je to samo roman, knjizevno djelo koje si moze dopustiti da postavlja pitanja, ali na njih ne zeli niti moze odgovarati." (Iz pogovora : Milivoj Solar)

***

James Graham Ballard (1930-2009) svjetski je poznat engleski romanopisac i novelist, autor dvadesetak romana i isto toliko zbirki kratkih prica. Ugledni je clan pokreta u znanstvenoj fantastici Novi val (New Wave), a suvremeni ga teoreticari knjizevnosti drze predstavnikom postmodernizma u znanstvenoj fantastici. Njegovi su najpoznatiji i najviše prevodeni romani "Sudar" (Crash), preveden 1988. i na hrvatski, "Carstvo sunca" (Empire of the Sun), preveden 1987., "Pokolj" (Running Wild), preveden 1992. i "Izlozba uzasa" (The Atrocity Exhibition)] od zbirki prica najpoznatija je "Vermilion Sands".

Glasovite su mu i negativne utopije "Suša" (The Drought) i "Kristalni svijet" (The Crystal World), koje cine trilogiju s "Potopljenim svijetom" koji je sad prvi put objavljen u hrvatskome prijevodu.

  • ISBN: 978-953-300-142-5
  • UDK: 820-3
  • Izdavac: Europapress holding & Novi Liber
  • Godina: 2010.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 200
  • Format: 21,00×15,00 cm

Cijena: 107,10 kn