Povijest grada Zagreba 2 (Skupina autora)

Povijest grada Zagreba u dvije knjige prvo je historiografsko djelo koje zagrebacku povijest obuhvaca u njenoj potpunosti , od prethistorije kad nicu prva naselja, pa sve do pocetaka 21. stoljeca.

 

Prva knjiga Povijesti grada Zagreba prati nastajanje i razvoj grada od pocetaka do kraja Prvoga svjetskog rata 1918. godine.

 

Druga knjiga posvecena je 20. i pocecima 21. stoljeca

 

U razdoblju koje obuhvaca druga knjiga Povijesti grada Zagreba naš je grad odbolovao tri rata, pregrmio cetiri drzavne promjene, zivio u pet razlicitih drzava. Ratovi nisu zahvatili Zagreb frontalnim borbama, a drzavne promjene nisu ga trajnije zaustavljale u njegovom napretku prema modernom srednjoeuropskom gradu. Godine 1921. Zagreb je brojao 108.674 stanovnika, godine 2011. imao je 790.017 stanovnika. Ova knjiga sustavno prati taj dinamicni razvoj. Temeljito obuhvaca društvene i politicke dogadaje i promjene, djelovanje gradske uprave, urbanisticki i komunalni sustav, stanje zdravstva, prosvjete i kulture, industrijalizaciju i bankarstvo, a posebnu paznju posvecuje svakodnevnom zivotu grada i gradana. Ne zaobilazi ni krizna razdoblja, koja je Zagreb dozivljavao i najcešce uspješno prezivio i nastavio daljnji napredak.

Druga knjiga Povijesti grada Zagreba rasporedena je u 6 poglavlja sa 67 tematskih cjelina. Osnovni tekst pisan je historiografski egzaktno, jasnim i preciznim stilom, a popracen je sa 254 dokumenata i ilustracija i 26 izdvojenih tema u popularnijoj obradi.

Autor osnovnog historiografskog teksta najvecim je dijelom dr. sc. Ivo Goldstein, dugogodišnji profesor 20. stoljeca hrvatske povijesti na Filozofskom fakultetu Sveucilišta u Zagrebu. Autor je brojnih knjiga i radova o povijesti grada Zagreba, a za tu djelatnost nosilac je i Nagrade grada Zagreba. Dr. sc. Goran Hutinec, znanstveni suradnik u Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu, suautor je u poglavlju „Zagreb slijedi Europu".

  • ISBN: 978-953-325-021-2
  • Izdavac: Novi Liber
  • Godina: 2013.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 418
  • Format: 21×28,5 cm

Cijena: 170,10 kn