Povijest jednog putovanja (Gajto Gazdanov)

Zivot ruskoga pisca Gajta Gazdanova višestruko su, stvarno i simbolicki, obiljezila putovanja: prvo je u najranijem djetinjstvu s obitelji otputovao u daleki Sibir, gdje je otac dobio posao. Potom se obitelj nakratko skrasila u Peterburgu da bi zatim uslijedila putovanja, preseljenja i egzil na zapad: Peterburg, pa Minsk, Brjansk, Smolensk, ljeti pak Kavkaz (Gazdanovi su podrijetlom iz Osetije), pa Harkov, Istanbul, Sofija, Pariz, München… Ta premještanja u prostoru neprestano izbijaju iz njegovih tekstova kao mirisi trave, cvijeca i zemlje, kao slike vodom bogatih rijeka, kao sjetna razmišljanja i nemirni snovi da bi naposljetku postala pogled na svijet i prepoznatljiv umjetnicki rukopis.

Kratki roman Povijest jednog putovanja (Istorija odnogo putešestvija, 1938) putovanje je realizirano umjetnickim postupkom. Djelo se pojavilo nekoliko godina nakon famozne Veceri kod Claire kad su svi ocekivali cudo. Medutim, ocekivanog cuda nije bilo. Roman je bio nešto drugo. Pred citatelje je došao smiren tekst, kompozicijski kompaktan i zaokruzen, ali eklektican, sastavljen od niza malih prica. Dok se u Veceri kod Claire sve strastveno kovitlalo prema izvoru "vjecne zenstvenosti", tj. prema neodoljivoj Claire, u Povijesti jednog putovanja takvo "jako" narativno središte ne postoji. Ovdje glavni lik Volodja, pišcev alter ego, putuje morem i kopnom, sjecanjima, slutnjama i razmišljanjima spajajuci u jednu veliku pricu više samostalnih cjelina. Price povezuju Volodjina razmišljanja o ljudskim naravima i ambijentima, zapravo – pravi mali eseji o svijetu kroz koji junak hrabro kroci.

Povijest jednog putovanja kritika inace smatra najboljim Gazdanovljevim djelom.

Gajto (Georgij Ivanovic) Gazdanov roden je 1903. godine u Sankt Peterburgu. Nakon godinu dana ratovanja na strani "bijelih" povukao se na jug Rusije, odakle ga je put vodio u Istanbul, a potom u Sofiju.i Pariz. U francuskoj metropoli radio je uglavnom kao nocni taksist. Godine 1953. pozvan je za stalnog suradnika na radio-stanicu Sloboda u München, gdje je radio sve do smrti 1971. godine.

Gazdanov se u knjizevnosti proslavio romanom Vecer kod Claire (Vecer u Kler, 1930), koji je i kritika i publika vrlo dobro primila. Ostala djela dugo su bila u sjeni ovog velikog bestselera ruske emigrantske literature: radi se poglavito o romanima Povijest jednog putovanja, Nocni putovi (Nocnye dorogi, 1952), Budenje (Probuzdenie, 1953/1954), Duh Aleksandra Volfa (Prizrak Aleksandra Vol’fa, 1948) i Evelina i njeni prijatelji (Evelina i ee druz’ja, 1968-1971). Danas su sva autorova djela dostupna u tiskanom i elektronickom obliku.

Knjigu je ruskog prevela Irena Lukšic.

  • ISBN: 9789537067991
  • UDK: 821.161.1-31=163.42
  • Izdavac: Hrvatsko filolosko drustvo; Disput
  • Godina: 2008.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 152
  • Format: 12,50×20,00 cm

Cijena: 90,00 kn