Povijest Madarske (Laszlo Kontler)

Ova je knjiga prvotno napisana po narudzbi izdavacke kuce Atlantisz iz Budimpešte kako bi zadovoljila zanimanje inozemne publike za madarsku povijest. Ona nije primarno namijenjena znanstvenoj javnosti, vec prosjecno obrazovanom citatelju koji je donekle upoznat s društvenim znanostima, no nastoji zadrzati visoke intelektualne norme, prošlim, sadašnjim i buducim posjetiteljima koji zele dublje od onog što piše u vodicima istraziti njezin osebujan identitet, stranim studentima razlicitih disciplina koji studiraju u Madarskoj ili studentima koji bilo gdje u svijetu prate kolegij madarske ili srednjoeuropske povijesti.

Kako bih uspio, pokušao sam kombinirati naraciju i analizu, uvjeren da je, dok pricam pricu neizostavno vazno privuci citateljstvo. Gore opisanoj publici najviše ce koristiti ako joj se ponudi prilika da usporedi pricu s pozadinom rasta povijesnih "struktura" (društvene hijerarhije, solidarnih skupina, religijskih i politickih ideja, materijalne i duhovne kulture, pravnih i politickih odnosa i institucija, sustava proizvodnje i nacina potrošnje itd.).

Nastavio sam od (navodno bolje) poznatog ka nepoznatom i prisjetio se, gdjegod je to bilo bitno, nekih aspekta razvoja Zapada od Karla Velikog do Europske Unije. U isto vrijeme, uglavnom sam pokušao izbjeci prilicno uobicajenu praksu podjele ovakvih obimnih povijesti na poglavlja ili dijelove o politici, gospodarskom razvoju, kulturi itd., te pokušao integrirati te teme ili se prebacivati s jedne na drugu u istom dahu u trenucima kada se to cinilo prikladnim. Ovo je prva knjiga takve vrste koja je napisana u Madarskoj nakon promjena 1989. godine. Vecina ranijih djela (nadam se da se njihovoj osebujnosti samo mogu pribliziti) ili su vec dugo rasprodana ili su nastala s prioritetima razlicitima od mojih, ili pak oboje. (Iz predgovora autora)

  • ISBN: 978-953-6979-44-8
  • Izdavac: Srednja Europa
  • Godina: 2008.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 556
  • Format: 24,00×17,00 cm

Cijena: 198,00 kn