Povijest politicke filozofije (urednici Leo Strauss, Joseph Cropsey)

‘Povijest politicke filozofije’, jedno od najutjecajnijih djela te vrste u 20. stoljecu, donosi pregled kljucnih problema i pristupa fenomenu politickoga u djelima koja su obiljezila politicku misao od njezinih pocetaka u staroj Grckoj. Osim svojih autorskih priloga, Strauss i Cropsey uvrstili su u ‘Povijest politicke filozofije’ tekstove eminentnih strucnjaka o velikanima politicke misli.
Djelo je namijenjeno studentima politologije, filozofije i srodnih društvenih znanosti, kao i svima koje zanimaju vjecna pitanja zivota u politickoj zajednici.

Prvenstvena je namjera ove knjige upoznati studente politicke znanosti s politickom filozofijom. Autori i priredivaci dali su sve od sebe da politicku filozofiju shvate ozbiljno, sve vrijeme polazeci od toga da su naucavanja velikih politickih filozofa vazna ne samo povijesno, kao pojave koje moramo poznavati zelimo li razumjeti društva sadašnjosti i prošlosti, vec i kao pojave iz kojih moramo uciti zelimo li ta društva razumjeti. Drzimo da su pitanja što su ih politicki filozofi prošlosti postavili ziva i u našemu vlastitom društvu, ako ništa drugo a ono zato što ziva mogu biti ona pitanja na koja je, prešutno ili ne znajuci, uglavnom odgovoreno. Nadalje, pisali smo u uvjerenju da se analiticar, zeli H iole dublje analizirati bilo koje društvo, i sam mora izloziti tim trajnim pitanjima i pustiti da ga vode.

Ova se knjiga obraca onima koji iz bilo kakva razloga misle da studenti politicke znanosti moraju nešto znati o tome kako se ta trajna pitanja filozofijski obraduje; onima koji ne misle da je politicka znanost znanstvena onako kao kemija i fizika – predmeti iz kojih je njihova vlastita povijest iskljucena. Kao dokaz da se velika vecina profesije slaze s mišljenjem da je povijest politicke filozofije sastavni dio politicke znanosti uzimamo to što se predaje na zasebnom kolegiju.

  • ISBN: 953-212-192-7
  • UDK: 1(091):32
  • Izdavac: Golden marketing – Tehnicka knjiga
  • Godina: 2006.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 638
  • Format: 25,00×17,00 cm

Cijena: 330,75 kn