Povijest porazenih (Dragan Markovina)

Iako se u društvenom imaginariju vec duze vrijeme, kad je rijec o historiografiji, barata tvrdnjom kako povijest pišu pobjednici, na primjeru hrvatskog društva mogli bismo otici i korak dalje. Ovdje, naime, pobjednici znatno više brišu nego što pišu povijest. Citav koncept nacionalisticke mitologije, koja se upraznjava u masovnim medijima i obrazovnom sustavu, kojom se zeli opravdati aktualno stanje svijesti, pociva na ideološkim mitovima i poluistinama u kojima nema mjesta za one procese, pojedince i pokrete koji se s njima nisu slagali, aktivno su im se suprotstavili, da bi na kraju bili porazeni.

Ova je knjiga pokušaj da se navedenim procesima, pojedincima i pokretima ponudi pravo glasa u ovdašnjoj historiografiji i publicistici. I to iz dva razloga. Prvo, bez uvida u motive i djelovanja nekoga tko je stajao s druge strane, pored toga što iznevjeravamo maticnu historiografsku struku, ne mozemo razumjeti povijesne procese. Drugo, temeljna je humanisticka potreba da se i tim ljudima ponudi pravo glasa i na taj nacin im se prizna pravo gradanstva.

Da nas iskljucivost nikamo nije dovela, to je valjda posve jasno. Tim više inzistiranje na drzavotvornoj mitologiji, koja se prema povijesnom nasljedu i prema cinjenicama odnosi s pozicija devetnaestostoljetnog nacionalnog romantizma, pored toga što djeluje potpuno anakrono, ukazuje na kompleks manje vrijednosti koje ovo društvo sustavno uzgaja tijekom proteklih cetvrt stoljeca, bez naznaka da bi ga u skorije vrijeme moglo napustiti.

  • ISBN: 978-953-222-749-9
  • Izdavac: Jesenski & Turk
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 308

Cijena: 125,10 kn