Pravedna trgovina za sve (Joseph E. Stiglitz, Andrew Charlton)

Neupitno je da liberalizacija trgovine ima pozitivan utjecaj na blagostanje zemalja, ali prekomjerna liberalizacija i šteti. Na sastancima na vrhu (Doha, Cancun, Monterrey, Hong Kong) prihvacen je niz vaznih odluka koje nisu realizirane. Štoviše, situacija je krenula prema pogoršanju, a ponovno su se otvorila stara pitanja: zašto je pomoc nerazvijenima tako vazna?

U knjizi pod nazivom «Pravedna trgovina za sve», njezini autori, nobelovac Joseph Stiglitz i Andrew Charlton analiziraju i kritiziraju aktualni trgovinski sustav koji preferira interese razvijenijih, odnosno bogatih na štetu siromašnih, te nude prijedloge za poboljšanje.

Knjiga «Pravedna trgovina za sve» analizira trgovinski sustav WTO-a i posebno se bavi njegovim utjecajem na razvoj slabije razvijenih zemalja i zivotni standard njihovih stanovnika. Autori smatraju da je suvremeni trgovinski sustav nepravedan prema nerazvijenima i da ce biti potrebno jako mnogo truda, vremena i pregovora kako bi se stvorio sustav koji ce promovirati pravednu trgovinu i za one najnerazvijenije. Veci dio knjige, prema rijecima samih autora, kroz analizu ostvarenja opisuje politike koje bi najviše pridonijele integraciji zemalja u razvoju u svjetski trgovinski sustav, koje bi im donijele najviše trgovinskih mogucnosti te koje bi im pomogle da iskoriste te mogucnosti.

"Pravedna trgovina za sve" podijeljena je u trinaest poglavlja, ciji su naslovi: Uvod: Razvoj dogadaja do danas, Trgovina moze biti dobra za razvoj, Potreba za Razvojnom rundom, Što je postignuto u Dohi?, Principi osnivanja: Osnova pravednog sporazuma, Poseban tretman za zemlje u razvoju, Prioriteti Razvojne runde, Kako liberalizirati trzišta, Prioriteti koje moraju ispuniti druge zemlje, Što ne bi trebalo biti na dnevnom redu?, Pridruzivanje svjetskom trgovinskom sustavu, Institucionalne reforme, Liberalizacija trgovine i troškovi prilagodbe, te na kraju sadrzi i dva dodatka o empirijskim istrazivanjima.

Joseph Stiglitz u svom Predgovoru kaze kako je "barem nekoliko razvijenih zemalja daleko od ispunjavanja obecanja o financijskoj pomoci koja su dana u Monterreyu 2003. godine. Ove su se obveze temeljile na najplemenitijim ciljevima, kako bi se stvorila pravednija globalizacija i povecalo blagostanje najsiromašnijeg dijela svjetskog stanovništva." Autori su izrazili nadu da ova knjiga na neki nacin moze pridonijeti ostvarenju ovih ciljeva.

Knjiga je namijenjena ekonomistima, politolozima, studentima ekonomije i drugih društvenih i humanistickih znanosti, te svim poslovnim ljudima. Pisana je tako da ce je lako razumjeti i šira citalacka publika.

  • ISBN: 978-953-157-514-0
  • UDK: 339
  • Izdavac: Masmedia
  • Godina: 2008.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 304
  • Format: 23,00×16,00 cm

Cijena: 239,00 kn